В българската акватория на Черно море няма открити мини към

...
В българската акватория на Черно море няма открити мини към
Коментари Харесай

Няма открити мини в българските води на Черно море

В българската акватория на Черно море няма открити мини към този миг, заяви на ексклузивен брифинг контраадмирал Кирил Йорданов – пълководец на Военноморски сили.

След вчерашните два сигнала за плаващи обекти, нови не са били подавани. „В понеделник Военноморски сили работи по два сигнала за хипотетични мини край Галата. Изпратихме вертолет да разпознае ситуацията. Единият се оказа черни боклуци, а втория обект не беше открит“, добави Йорданов.

След интервенцията на Военноморски сили: Не са открити плаващи мини в Черно море

По думите му мините от този вид са предопределени за битка с кораби, а не за битка с хора, плуващи в морето. „Мините са рискови за корабите, които плават, мъчно маневрират, късно ги виждат, защото те са дребни и не се откриват на радарите“, показаха още от Военноморски сили.

Той напомни, че до този миг, с изключение на първата открита мина край Босфора, през вчерашния ден бяха открити още две. „Едната беше открита на към 12 благи източно от нос Инеада и беше унищожена. Другата беше открита от нашите румънски сътрудници на към 40 благи източно от Констанца. И трите са от вида ЯМ, при които взривното вещество е 20 кг. Първите две мини са били в бойно положение“, допълниха от Военноморски сили.

Контраадмирал Йорданов успокои още, че плаващите мини следват повърхностното течение в западната част на Черно море. „И трите открити мини в Турция и Румъния попадат в това течение, което минава на 20 благи от Варна и на 30 благи от Бургас“, уточни той. Най-близкото разстояние, по което течението приближава България е на към една миля източно от нос Калиакра. Не е изключено обаче вятърът да промени течението и мини да се появят и на други места.

„Продължаваме да следим деликатно какво се случва във военния спор. Системата за наблюдаване на Военноморски сили работи надеждно и периодичнно се правят облитания на акваторията, тъй че при забелязване на съмнителни обекти да се реагира и те да бъдат навреме разузнати и да бъдат унищожени в случай че се налага“, увери Йорданов.

По думите му заплахата при крайбрежния лов на риба е доста дребна, защото течението минава надалеч от бургаския и варненския залив.

„Потвърденото съществуване на три мини за жалост демонстрира, че войната, която се води на Север от нас по един или различен метод ни визира директно в морската среда. Но, за сигурността на корабоплаването се вземат всички нужни ограничения. Призовавам всички, които плават в морето да подават сигнали, в случай че виждат обекти, които наподобяват мина“, прикани Йорданов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР