В България Takeaway.com е собственик на местния лидер в сектора

...
В България Takeaway.com е собственик на местния лидер в сектора
Коментари Харесай

Компаниите за доставка на храна Takeaway.com и Just Eat се сливат

В България Takeaway.com е притежател на локалния водач в бранша BGMenu, откакто го закупи при започване на предходната година.

Холандската платформа за доставка на храна по домовете Takeaway.com и английският й съперник Just Eat са постигнали съглашение да се обединят. Сливането ще сътвори един от най-големите международни играчи в бързо консолидиращия се бранш.

Сделката прави оценка търгуваната на борсата в Лондон Just Eat на към 5 милиарда паунда, или 731 пенса за акция. Споразумението планува акционерите й да получат бумаги от Takeaway.com, написа Financial Times. Холандската компания, която е листната на амстердамската борса Euronext, е притежател и на българската BGMenu. Пазарната й капитализация е 4.74 милиарда евро.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бърза консолидация

Новината за сливането на Takeaway.com и Just Eat е следващата стъпка в посока консолидиране на бранша. През 2018 година Just Eat заплати 200 млн. паунда за по-малкия си английски съперник Hungryhouse, който до тогава беше благосъстоятелност на основаната в Берлин Delivery Hero. В края на годината Delivery Hero се раздели и с немския бизнес, който беше платен от Takeaway.com за 930 млн. евро.

" Това е началото на от дълго време обсъжданото консолидиране на бранша ", разяснява ръководителят на борда на шефовете на Just Eat Майк Евънс, който ще поеме тази роля и в новата компания.

Обединената група ще бъде един от най-големите снабдители на храни по домовете в световен мащаб – през 2018 година двете сдружения са обработили 355 млн. поръчки на обща стойност 7.3 милиарда евро, отбелязва FT. Акционерите на Just Eat ще имат 52.15% от новата компания, а тези на Takeaway.com – останалите 48.85%.

Допълващи се пазари

В географски проект досегашната активност на двете сдружения съвсем не се припокрива – Just Eat е фокусирана върху пазарите на Англия и западна Европа, като търси агресия и в Канада, Латинска Америка и Австралия. Takeaway.com пък има водещи позиции в Германия и в източноевропейските страни. На българския пазар компанията стъпи при започване на 2018 година, когато закупи притежателя на локалния водач в бранша BGMenu – " Хелоу хънгри ", в договорка за 10.5 млн. евро. Продавачи бяха създателят Владимир Давчев, изпълнителният шеф Зорница Чугреева, фондът LAUNCHub Ventures и съоснователят на " Телерик " и " Телерик академия " Васил Терзиев.

Обединената компания ще е основана в Амстердам, само че ще търси листване на борсата в Лондон. Докато това стане факт, книжата й ще продължат да се търгуват на Euronext. От Takeaway.com и Just Eat разясняват, че въз основа на предварителни диалози, акциите на бъдещата група ще могат да аплайват за включване и в борсовите показатели FTSE 100 и FTSE All-Share, оповестява FT. Към момента Just Eat взе участие при образуването на показателя FTSE 100.

Оперативното управление ще бъде поверено на досегашния основен изпълнителен шеф на Takeaway.com Жиц Гроен. От двете компании показват, че чакат договорката да способства до стесняване на разноските с към 20 млн. евро в границите на четири години, като половината от тази сума ще бъде реализирана за година.

Миналата седмица и двете сдружения регистрираха по-слаби финансови резултати, основно поради огромните вложения в логистика, с които се пробват да противодействат на съперници като Deliveroo и Uber Eats. Печалбата на Just Eat преди налози се свива с 98% до 0.8 млн. паунда за първото полугодие на 2019 година, макар че приходите й порастват с 30% до 464.5 млн. паунда. Takeaway.com пък бележи скок на постъпленията си със 70% до 179.4 млн. евро, само че загубата й се удвоява – до 23 млн. евро, написа още FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР