В България се отчита увеличаване на обемите на износ към

...
В България се отчита увеличаване на обемите на износ към
Коментари Харесай

Проучване: България увеличи износа в машиностроенето към...

В България се регистрира увеличение на размерите на експорт към Германия в бранш машиностроене. Това сочи изследване на съдружие " Клъстер на дребните и междинни експортьори ", написа novini.bg.

В България се регистрира доста увеличение на размерите на експорт към Германия, само че към момента вносът оттова е по-голям. Това сочи пазарно изследване в бранша машиностроене и произвеждане на части на съдружие " Клъстер на дребните и междинни експортьори ", направено по план по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ".

Резултатите от изследването бяха показани на конференция от изпълнителния шеф на сдружението Добромир Добрев.

В клъстера членуват 18 дребни и междинни предприятия, фамилни компании, експортно насочени в производството на части за машиностроенето. Като главен проблем пред тях е точно фактът, че те са прекомерно дребни и нямат задоволителен административен и потенциал. Участието им в клъстера им е помогнало да получат нови контракти.

" Заедно със свои сътрудници те могат да се включат във веригата на добавената стойност като поддоставчици ", изясни Добрев.

Деница Николова, член на УС на сдружението съобщи, че присъединяване в огромни европейски изложби е осигурило нови партньорства. Тя изясни, че на европейско равнище ще се търсят механизми за стимулиране на самодейни клъстерни политики с нови бюджетни линии.

" Ще бъдат поощрявани клъстерите, които са получили клъстерна марка ", изясни тя. В бъдеще съдружие " Клъстер на дребните и междинни експортьори " залага като собствен приоритет присъединяване в европейски клъстерни мрежи. По този метод нашите дребни и междинни предприятия ще могат да станат част от европейските мрежи на доставки, изясни Николова.

По думите й различен приоритет на клъстера е дейното присъединяване на европейско равнище за създаване и предложение на квалификационни услуги за придобиване на характерни умения, които сега не се оферират от по-тромавата система на формалното обучение.

Добромир Добрев изясни, че в страната ни клъстерите работят като свободни организации и обединявания на дребни и междинни предприятия. По думите му броят на клъстерите у нас варира, само че устойчиво ядро съставляват към 20 клъстера - членове на Асоциацията на бизнес клъстерите. Сдружението представлявано от него също възнамерява участие в асоциацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР