В България нито една здравна институция не събира данни за

...
В България нито една здравна институция не събира данни за
Коментари Харесай

Никой не следи дали се изписват излишни лекарства у нас

В България нито една здравна институция не събира данни за ненужното изписване на медикаменти. Липсва и прецизен разбор дали ненужно се харчи публичен запас за свръхизписване на лекарства. Лекарства се изписват без да е належащо, демонстрира инспекция на БНР.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Галинка Павлова призна, че в страната няма аналитично звено за предписването на медикаментите. "Ние сме очевидци - доста постоянно пациенти излизат от кабинетите на лекарите или от болница с предписания, изписани от двете страни, с по 7-8 медикаменти и то за положение, което не всеки път е доста тежко и доста съществено и налагащо толкоз доста лекарства за изписване. Следва и би трябвало да бъде изследвано за какво се получава този феномен ", изясни доктор Павлова.

Според ръководителя на Сдружението на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров единствено незнаещите лекари биха изписали повече от нужните медикаменти. Той оправда метода на своите сътрудници с мнението, че съвсем няма човек, който да е единствено с едно заболяване. У нас има проучване на Клиниката по вътрешни заболявания в Александровска болница, което открива, че имаме свръх-изписване на инхалаторни кортикостероиди, заяви проф. Даниела Петрова, шеф на Белодробното поделение на Александровска болница. "Има свръх-изписване на някои лекарства, което от време на време има неприятни странични резултати и в допълнение хоспитализиране по отношение на тези нежелани лекарствени реакции, допълват лекари. За сходен проблем оповестиха и от Италия ".

На 118-ия Национален конгрес на сдружението на италианските лекари по вътрешни заболявания, състоял се в края на месец октомври, стана ясно, че на хората над 65-годишна възраст се предписват прекомерно доста медикаменти. Това провокира затруднения на пациента и усилва ненужно разноските на здравната каса. Сигналът за паника бе даден от Института за фармакологични проучвания "Марио Негри " от Милано, работил взаимно с Многопрофилната болница в града. В нея, са били подложени на разбор 5000 пациента, 60% от които се прибрали вкъщи със лист от ненужни медикаменти, водещо до неприятни и дори рискови последствия. В Италия годишно в лечебните заведения се одобряват 5 милиона души на възраст над 65 години.

При изписването всеки излиза с най-малко две нови наставления за медикаменти, които се прибавят към тези, които пациентът е вземал всекидневно преди този момент. Така хората минават приблизително от 5 на 7 типа хапчета. Най-рано след три месеца, всеки пети от тях се нуждае от ново влизане в болница поради прекомерна приложимост на лекарства. Там получава нов лист на медикаменти. Два милиона италианци се озовават в обстановки на нежелани лекарствени реакции. Това води до нарастване на медицинските прегледи и профилираните визити.

Проучването на института "Марио Негри " сочи, че посредством потреблението на специфичен програмен продукт, рискът да се взимат евентуално несъответствуващи медикаменти спада от 42% на 12%, а заплахата от взаимно въздействие на медикаментите понижава от 59% на 33%. На полуострова е препоръчан новаторският план, наименуван De-prescribing. С негова помощ към 25 % от медикаментите ще бъдат избегнати, както и 55% от хоспитализирането на пациенти. Очакванията са с тази стратегия да бъдат спестени най-малко 5 милиарда евро на италианската Здравна каса, която в този момент харчи €16 милиарда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР