Очертават се две групи родители, с които има проблеми при

...
Очертават се две групи родители, с които има проблеми при
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Заради две групи родители у нас има проблем при имунизациите

Очертават се две групи родители, с които има проблеми при осъществяването на имунизационния календар. Това съобщи в Русе основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, който взе участие в среща, обвързвана с повишение информираността измежду обществото по отношение на значимостта на имунизациите.

По думите му едната група родители, обичайно е от ромската общественост. Голяма част от родителите не са здравно обезпечени и надлежно не са избрали персонален доктор на детето си. Много от тях работят през летния сезон в чужбина и децата им не могат да бъдат открити.

Кунчев изясни, че втората група са "много дейни и шумни антиваксинални групи от родители ", които са съсредоточени в огромните градове - става дума за млади интелигентни модерни майки. Те обаче мъчно разграничават информацията, до която доближават най-много в интернет, заради което постоянно се поддават на неточни и лъжливи данни. Кунчев напомни, че през предходната година са подадени към 500 заявления от родители за отвод от имунизации на децата им. Основно те са от огромните градове - София, Пловдив, Варна, има единични случаи и от Русе, съобщи Българска телеграфна агенция.

Главният държавен здравен контрольор разяснява, че Националният ни имунизационен календар е наложителен и не е нужно да се стига до сформиране на актове и до съд. По думите му има доста положителни решения на висшите съдилища на няколко балкански страни, като Кунчев цитира решението на съда в Словения, което гласи, че "правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор ".

Той сподели още, че родителите би трябвало да са спокойни, когато ваксинират децата си. По думите му процентът на осъществяване на имунизационния календар в България не е неприятен, само че може да бъде и по-добър.

Той уточни, че е доста висок обсегът на имунизациите против хепатит Б и туберкулоза, които се вършат в първия ден от раждането - над 98 - 98,5 %. "Ако приказваме към този момент за тези, които си вършат реимунизации в късната възраст - на 11, на 17 години, обсегът към този момент пада под 80-85 % за другите ваксини в другите региони. Има къде да реализираме по-добри резултати, с цел да сме по-сигурни в резултата ", изясни Кунчев.

Той сподели още, че е извънредно време България да обезпечи безвъзмездна противогрипна ваксина за хората над 60-65 години.

Кунчев разяснява, че се следи деликатно популацията на комари и на кърлежи и добави, че сега се следи взрив на ухапвания от кърлежи у нас. Според него става дума за стотици хора на ден, което не значи, че това води автоматизирано до заболяване. "Факт е обаче, че всяка година се записват по 400-500, а и по 800 случая на хора с лаймска болест или с марсилска тресчица, които се придвижват от кърлежите ", сподели Кунчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР