Във връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на

...
Във връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на
Коментари Харесай

МЗ гарантира непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ

Във връзка с неналичието на лекарствен артикул за лекуване на ХИВ-позитивни пациенти в Отделението по добита имунна непълнота (ОПИН) в Инфекциозна болница "Проф. Иван Киров ", Министерството на здравеопазването /МЗ/ подсигурява непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Още на 3 май от лечебното заведение са алармирали Министерство на здравеопазването за дефицит на лекарствения артикул и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния запас на Глобалния фонд. От лечебното заведение показват, че като аналог на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil може да се изписва композиция от два медикамента - Tenofovir disoproxil и Lamivudin, налични в запаса на министерството.

Смяната на лечебната скица е според "Методическото напътствие за антиретровирусно лекуване и мониторинг на възрастни лица с ХИВ зараза ", като същото е съобразено с "Европейското управление за лекуване на възрастни, инфектирани с ХИВ ". Здравното министерство и медицинските експерти в тази област са безапелационни, че с приложението на медикаментите от запаса по никакъв метод не се компрометират лекуването на пациентите и предстоящият лечебен резултат.

Министерството пристъпва към подписване на контракт за закупуване на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil. По увещание на доставчика лекарственият артикул ще бъде разполагаем в болничната аптека в границите на утрешния ден. Количествата по контракта ще обезпечат потребността от медикамента до завършване на обжалваната процедура, твърдят от министерството на опазването на здравето.

До дефицита на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil се доближи след обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията на процедура за доставка на лекарствени артикули за лекуването на пациенти с ХИВ, туберкулоза, психологични и поведенчески разстройства, прецизират от здравното министерство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР