В България има изключително голям дефицит на медицински сестри, но

...
В България има изключително голям дефицит на медицински сестри, но
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Процедурата за работа на украински медици у нас да се ускори

В България има извънредно огромен недостиг на медицински сестри, само че все пак искащи от Украйна не могат да стартират работа незабавно. Има избрани условия, на които те би трябвало да дават отговор, с цел да могат да стартират работа в България. Това сподели пред bTV радио председателката на БАПЗГ Милка Василева.

„ И би трябвало да сме изцяло наясно, че преди всичко е опазване правата и сигурността на пациента. Поради тази причина сътрудниците, които идват от разнообразни страни, освен от Украйна, първо би трябвало да владеят български език, и по-късно да получат признание на професионалната подготовка от Министерство на здравеопазването “, уточни тя.

„ Нашите специалности са контролирани и те би трябвало да бъдат обезпечени от позиция на квалификацията “, удостовери и ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. „ Ние от БЛС бихме призовали просто, без да се понижават условията към тези сътрудници, процедурата да бъде ускорена “, сподели той.

От думите на Милка Василева стана ясно, че все още няма искащи да работят като експерти по здравни грижи от страна на украинските бежанци. Заявки за работа като лекари обаче има, въпреки и не доста, осведоми доктор Маджаров и добави, че те са неофициални, посредством български лекари, които познават съответните си украински сътрудници от интернационалните конгреси. Председателят на БЛС посочи, че те са пренасочени към Министерството на здравеопазването.

По време на диалога бе наранена и тематиката за лекуването на украинските жители у нас. Д-р Маджаров означи, че разновидностите за постигане до това лекуване са два, като единият е посредством придобиването на статут на емигрант, който дава автоматизирано и статут на здравноосигурен, с всички произлизащи от това права. Вторият вид пък е лекуване „ на равнище щедрост “, уточни той. „ Българските лекари няма да откажат помощ на подобен човек, който е в потребност, който е заставен да напусне своята страна. Всички кабинети на български лекари и всички лечебни заведения, най-отговорно декларирам от името на БЛС, са подготвени да обслужват такива жители. Разбира се, това не може да бъде безпределно, това не взема решение техния проблем, тъй като в случай че те имат хронични болести, лекуването би трябвало да бъде обезпечено “, разяснява доктор Иван Маджаров и прикани за бързи нормативни промени, които да подсигуряват краткотрайната помощ за тези хора. От думите му стана ясно, че в БЛС е постъпвала информация за лечебни заведения, лекуващи украински жители за своя сметка, като става въпрос главно за такива в северната и североизточната част на страната.

В коментар на въпроса дали украинските бежанци могат да компенсират дефицита на български експерти в здравния бранш, Милка Василева уточни, че това е невероятно, не на последно място поради обстоятелството, че заплатите на медсестрите са доста ниски. От своя страна доктор Маджаров съобщи: „ Цинично е даже да си помислим, че би трябвало да разчитаме на бежанци от друга страна, които страдат и са напуснали своите родни места заради война, с цел да си попълним нашите кадрови запаси, тъй като сме позволили да изгоним или да не успеем да задържим нашите фрагменти “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР