В България има 20 икономически центъра, които привличат капитали и

...
В България има 20 икономически центъра, които привличат капитали и
Коментари Харесай

Икономиката на България е концентрирана в 20 центъра

В България има 20 стопански центъра, които притеглят капитали и хора и концентрират 86% от създадената продукция, до момента в който две трети от страната е " икономическа пустиня " с незначителен брой оазиси, които генерират останалите 14%.

Тази картина обрисува просторен разбор " Икономическите центрове в България ", направен от Института за пазарна стопанска система и показан през днешния ден. Той не е основан на съществуващото административно разделяне на страната, а на развиването на икономическите процеси, които надвишават границите на областите.

Икономическият център с най-високо възнаграждение в страната е Козлодуй - междинната брутна месечна заплата там е 1465 лева по данни за 2015 година Показателят е 25 на 100 по-висок от втория в класацията - София, и с 66% над междинното за страната равнище. Разликата с Хасково - икономическият център с най-ниско заплащане, e 2.3 пъти.

Един от изводите на анализаторите е, че множеството центрове са на юг от Стара планина и сред всички тях има " топла връзка " - т.е. преливат един в различен. В Северна България икономическите центрове са по-скоро острови на висока икономическа и капиталова интензивност, заобиколени от огромни територии със слаба стопанска система. Обяснението е обвързвано с цялостното изглаждане на автомагистралите " Тракия " и " Марица ". Липсата на добра инфраструктура в Северна България и на връзки с Южна лимитира капацитета за напредък на оформилите се стопански зони от северната страна на планината - в региона на Габрово - Севлиево и Велико Търново.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР