В България е бил задържан и после предаден на властите

...
В България е бил задържан и после предаден на властите
Коментари Харесай

България върнала на Турция издирван за огромна финансова измама

В България е бил арестуван и след това предаден на управляващите в Турция, един от основателите на турската финансова пирамида „ Чифлик банк” (Farm bank).

Дюзгюн Генч е бил разгласен за търсене с алена бюлетина. След като е бил открит в България, той е върнат със аероплан назад в Турция и предаден на полицейски екип на летище „ Ататюрк “ в Истанбул.

Ердоган санкционира и мъртвите предатели

Ердоган разгласи изключително състояние в Турция за три месеца

Анкара приключи Конвенцията за правата на индивида

Скандалът с финансовата пирамида, записана в Северен Кипър, раздруса цяла Турция, откакто шефът ѝ Мехмет Айдън (27 г.) избяга с половин милиард турски лири, импортирани от вложителите. Той се укрива в Уругвай.

„ Чифлик банк” е учредена през 2016 година от него и Генч, които били въодушевени от известната във Facebook игра FarmVille. Айдън самичък се научил на програмиране благодарение на профилирани видео-уроци и основал аналог, с който игровата валута може да се трансформира в действителни пари.

Благодарение на нападателна рекламна компания в обществените мрежи и приложение за „ Андроид “ той доста бързо разгърнал плана си, като подсигурил, че при положение на фалит на „ банката “ си ще изплати парите на участниците, вложили над 5 000 лири. За две години пирамидата съумяла да притегли в играта хиляди фенове, които внесли над половин милиард турски лири (около 200 млн. лева.)

Айдън уверявал, че крайната му цел е да построи най-голямата в Европа млечна плантация с 35 000 глави добитък и цех за преправка на млякото. В удостоверение на желанията си даже закупи 222 хектара земеделска повърхност в Бурса за 16 млн. лири. Успял да притегли пари от над 170 магазина в цяла Турция, които търгуват със земеделска продукция, както и няколко огромни фермерски стопанства.

Според държавното следствие, това е най-крупната машинация за последното десетилетие в Турция.

На вложилите 200 000 лири пирамидата обещавала по 50 000 всеки месец.

Вместо това Айдън и брат му Фатих избягали и в началото се укрили в Обединените арабски емирства, откъдето се трансферирали в Уругвай.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР