В Балабановата къща в Стария град бе открита изложбата От

...
В Балабановата къща в Стария град бе открита изложбата От
Коментари Харесай

Откриха изложба на Георги Божилов - Слона

В Балабановата къща в Стария град бе открита изложбата „ От съкровищницата на Стария Пловдив “, представяща повече от 20 творби  на огромния български художник Георги Божилов - Слона. С експозицията се слага началото на поредност от събития, с които ще бъде маркирана 49-та годишнина от основаването на Общински институт “Старинен Пловдив “.

Обновените и ремонтирани зали на къщата се препълниха от голям брой посетители, измежду които Председателят на Общински съвет – Пловдив - Савина Петкова, Председателят на ДПХ - Снежана Фурнаджиева, брачната половинка на Димитър Киров – Русалия Кирова, доста фенове на изобразителното изкуство, другари на Георги Божилов – Слона, публицисти, създатели, както и съвсем целия екип на Общинския институт, професионално и прочувствено обвързван с най-емблематичното място в Пловдив – Стария град.

Балабановата къща, в която се показва експозицията е определена напълно целеустремено, тъй като Георги Божилов - Слона е обвързван „ като с пъпна шнур “ със Стария град, с Начо Културата и несъмнено с пловдивската бохема от това време. От това емблематично място потегля неговото пътешестване към огромното изкуство. 

Всяка година, в двора на Балабановата къща се откриват Националните есенни изложения, едно от огромните културни събития в Пловдив, почнало през далечната 1967 година, когато е сложено началото - тъкмо с галерия акварели на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. Постепенно с годините от камерни изложения на пловдивски създатели,  те прерастват в национални, на които са били представяни едни от най- огромните български създатели като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Любен Диманов и доста други.

Изложбата „ От съкровищницата на Стария Пловдив “ бе открита с одобрение на  директора на ОИ „ Старинен Пловдив “ Йордан Илиев, който благодари  на Общинския съвет, в лицето на неговия ръководител Савина Петкова за осъщественото обединяване на двете структури – „ Туризъм ” и „ Старинен Пловдив ”. „ Убеден съм, че това дава опция за обединяването на сили, капацитет и запас за развиването на туризма в Пловдив, само че и за подготовката на 50 - годишнината на Общинския институт през идната 2019 година, когато градът ни ще бъде Европейска столица на културата “ сподели още Йордан Илиев.

Своеобразен водещ на вечерта бе надарената художничка Севлия Цуцекова  - организатор в къща-музей „ Златю Бояджиев “, която показа групата „ Лепуш ” от АМТИИ, музикален хазаин на вечерта. Тя показа, че концепцията й за съчетаване на картините на художника с обичаната му музика – джаз, напълно не е инцидентно, тъй като съвременниците и сътрудниците на Георги Божилов – Слона виждат в живописта му музика от доста висока класа, която като музикален род всички дефинират тъкмо като джаз.

За личността и творчеството на огромния български художник описа изкуствоведът Вихра Григорова. „ За мен е чест да показва изложбата му, тъй като той е един от титаните на пловдивската живопис, един доста комплициран художник и като психика, и като артикул, който е основал. Той е едно бижу за този град – в този момент, на следващия ден и вечно ”, сподели тя. „ Той беше тънък, образован, доста спокоен създател. Той не говореше доста. Но не го правеше поради неналичието на предпочитание за връзка, а поради доверието, което той имаше, че ще бъде свестен и без думи. Такива са и неговите картини. И в случай че застанете пред картината и усетите пеперудите в стомаха си, даже да не разбирате какво е желал да каже създателят, сигурно ще разберете, че стоите пред същинско произведение на изкуството “, сподели още Вихра Григорова.

Изложбата ще остане в Балабановата къща доникъде на месец май, като до Великденските празници тя е безвъзмездна за гости.  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР