В автомобилните състезания можем да открием доста интересни битки, както

...
В автомобилните състезания можем да открием доста интересни битки, както
Коментари Харесай

Спортни хроники: Как Lancia влезе в историята и срази Audi в ерата на 4х4 задвижването

В автомобилните надпревари можем да открием много забавни борби, както сред конструкторите, по този начин и сред водачите. В доста от случаите ще открием, че скоростта на пистата прераства в една сериозна война, а имайки поради смяната на технологиите, всеки човек може да се наслаждения на сериозната омраза – постоянно за милиони долари. Ако ви попитаме за някои от най-жестоките съперничества в спорта, мнозина ще се сетят за Хакинен и Шумахер, за Сена и Прост, както и за прословутата борба на Карл Шелби с Ferrari. В това отношение не би трябвало да пропущаме и пътя на Audi в основаването на дизелов болид за Льоман – пътят там в действителност е дълъг и впечатляващ.

Разбира се, в случай че потърсим някои от най-класните водачи, тогава ще се наложи да се запознае с борбата от 80-те години, в която могъщото Audi Quattro потвърждава своето съвършенство пред останалите. Както обаче се случва най-често, даже и най-големият гамен си намира майстора, а в този случай не можем да забравим, че става въпрос за господата от италианската компания Lancia. Италианците и до през днешния ден получават славата си на авто производител, който може да сътвори кола с душа. Може да е необичайно и мнозина през днешния ден да виждат тази марка с доста забравена популярност за чиста насмешка, само че не постоянно е било по този начин.

В своя разцвет, господата зад Lancia са употребявали някои от най-хубавите си дизайнери, получават правото си да се назовават първи в доста случай и най-важното, когато пристигна време за ралита, те са автомобилната компания, която знае всички секрети. И в случай че попитаме през днешния ден някои от най-големите автомобилни гурута, те постоянно ще потвърдят, че марката с най-вече страст може да е точно тази компания. За страдание тази популярност не е на висота през днешния ден, само че старите почитатели, които са имали опция да се допрян до нещо сходно, осъзнават какво същина е изгубено.

И през далечната 1983 година автомобилните почитатели са се настанявали пред екрана, с цел да вземат своята сериозна доза адреналин. Причината е единствено една? Немският производител Audi към този момент е дебютирал със своята 4х4 система или quattro, както е позната. Именно тази значка на задната част подсказва, че това е возило, което умерено може да се оправи с всички провокации на пътя, а когато пристигна време за рали, германците са спокойни по няколко аргументи – разполагат с безграничен запас, съществено количество знания, въпреки всичко са разработвали военни коли за армията и несъмнено, колосът Volkswagen продължава да налива съществени средства, с цел да ускори продажбите.

 gettyimages-997211562-594x594

Екипът им също не страда от липса на фрагменти – зад кормилото можем да забележим хора като Хану Микола (7-кратен международен шампион), Стиг Бломковиц, Франц Уитман и даже Джон Буфум. Последните занапред ще завоюват своите титли, освен това зад кормилото на Audi. Освен това не би трябвало да забравяме, че към задвижването откриваме турбиниран 5-цилиндров редови мотор, който дава мощ от почти 350 конски сили – задоволително за влизането в B групата на Световния рали шампионат.

Предната година е била повече от зашеметяваща, немският производител съумява да качи своите водачи на почетната стълбица, заемайки 1-во, 2-ро и 3-то място. Практически никой не може да спре възхода на германците по една единствена причина – всички колела се въртят, а имайки поради сложния и съвсем неосъществим терен, това преимущество несъмнено печели пред останалите производители. В този миг компанията на практика е отишла с автомат на пердах с ножове.

Очевидно спечелилите са били известни от първия до последния старт. Следващата година, когато идва време за нулиране на резултата. През миналият сезон Audi и Opel са хегемони. Със своето 4х4 задвижване, германците печелят 116 точки, следвани от Opel със 104. Що се отнася до останалите съперници, разликата е прекомерно жестока – Nissan се класират 3-ти с 57 точки, следвани от Ford с 55. Lancia, даже не са очаквали някакъв резултат, печелийки едвам 25 точки. Ръкавицата е хвърлена и редица екипи вземат решение да покажат класата си на софтуерното знамение, никой обаче не е подозирал, че това ще бъдат точно господата от Lancia.

И по този начин през 1983 година кандидатите още веднъж влизат в борба, Audi докарват своето Qauttro A1 и A2, до момента в който Lancia идват с Rally 037. Никой не подозира обаче какъв брой работа има върху машината. На първо място за основаването ѝ работят няколко конструктора. Господата от Abarth оказват помощ за по-сериозния тунинг, Pininfirina работят върху визията, Dallara създават мотора, а в случай че погледнем резюмето им, можем да открием, че компанията е работила върху основаването на мотори за Ferrari, Lamborghini и Maserati – компании известни със скоростта си.

Първата поява през 1982 година не стартира без проблеми, скоростната кутия се оказва изключително главоболие за водачите, само че всякога, когато успеха е близо, нещо се случва и надпреварата завършва доста по-рано. Италианците влизат в борбата с един цилиндър по-малко в мотора си, даже не могат да употребяват V6 моторите си. Разполагат и с доста по-малко мощ – почти 280 конски сили.

 gettyimages-528676456-594x594

С други думи още тук можем да забележим разликите. Добрата вест е, че инженерите съумяват да слагат компресор и турбо в автомобила, с цел да може да отстраняват турбо лагът при ускоряване. На хартия и актуалната година е обречена, само че тук се изпускат някои особени детайлности. Lancia има сериозен опит в ралитата и доста добре знае къде тъкмо отива. И тъкмо затова можем да видим наличието на Серджо Лимоне – инженер, който в ранните си години показва автомобилни планове. През 1975 година работи и като тестов инженер на разнообразни рали коли. Освен създаването върху 037, той дава отговор и за Lancia Delta S4, която в златните си години ще накаже всеки конкурент от това съревнование.

В този миг даже той знае, че е въоръжен с нож в престрелка, само че ориста обича смелите. Необходим е и добър водач, който да вкара 037 в верния път и се оказва, че екипът избира един изключително самоуверен човек в лицето на Уолтър Рол. Въпреки, че предходната година е зад кормилото на Opel, водачът дълго време е правил чудеса за Fiat Abarth, затова познава доста добре спортната фигура. Опитът на Рол не е дребен и в 24-часовите надпревари, затова следва доста забавно съревнование за мнозина. Първото съревнование стартира със старта на Рали Монте Карло. Изненадващо за мнозина, двете италиански возила пресичат финала на първо и второ място, само че благодарение на много забавни тактики.

Лимоне непрекъснато да се почистят пътищата, тъй като са рискови за публиката, както и за водачите, оставя бус в средата на курса, за промяната на гумите, както и непрекъснато изпраща екипа си да ръси сол, с цел да отстрани ледените сектори. Лимоне на практика отстрани всички шансове за неточност и бързо скопява именитата quattro система. Рол пресича финала и оставя 12 секунди разлика за Стиг Блоковиц. Уолтър се оказва доста висока лъжица. Следващият стадий е в Швеция, където Lancia даже не си прави труда да отиде – просто няма смисъл. 3 Audi-та съумяват да прекосят финала изключително елементарно, освен това без някаква конкуренция. В Португалия Рол финишира на 3-то място, само че разликата е толкоз минимална – към под 2 секунди, че е мъчно да се отличи победител, само че въпреки всичко точките отиват в интерес на немския отбор. Кения обстановката се трансформира и водачите от Opel съумяват да вземат първото място, следвани от 2 автомобила на Audi.

 gettyimages-478640712-594x594

Големият гласовит пестник идва непосредствено от Франция, когато след близо 1008 километра, 3-те автомобила на Lancia съумяват да пресекат финала, оставяйки всички останали на задна позиция. В Гърция единствено Стиг Бломковиц съумява да се качи на почетната стълбица, само че заема далечното 3-то място. В Гърция обстановката се повтаря, Нова Зеландия се размества само от наличието на Nissan-a на Тимо Салонен. Цялото съревнование е много вълнуващо, порадо простата причина, че в Аржентина още веднъж Audi господства, а във Финландия Уолтър просто отхвърля да отиде, тъй като не харесва скокове. Макар и The Grand Tour да споделят, че Audi-тата преобладават, 3-тото място в ралито се заема от Марку Алън, а най-забавното е, че финалът се пресича с разлика от секунди, като 037 финишира единствено 59 секунди разлика.

В Санримо, Lancia приготвят своята съвършена армада от коли, с които да нападат родната територия. 5-те автомобила Това е и последното им съревнование. Остават тъкмо два кръга от края на ралито, само че Lancia повече не се състезава. Първо Уолтър не желае да стане международен първенец, тъй като не желае тази гласност и второ, Lancia публично нямат никаква потребност от повече изяви. Причината е обикновена – компанията публично печели надпреварата при конструкторите, до момента в който Рол се подрежда на второ място и е задоволително вероятен. Микола печели шампионата със 125 точки, до момента в който Рол приключва със скромните 102 точки.

 gettyimages-170673445-594x594

И до през днешния ден германецът признава, че е можел да завоюва купата, било е належащо да взе участие в още две надпревари, само че това въобще не било належащо за самия него. Освен това не би трябвало да забравяме, че в ерата на 4х4 предаването, премията отива при автомобил със задно предаване. Не би трябвало да забравяме, че идната година Lancia още веднъж се състезава, само че редица съперници към този момент са съумели да разработят такава система и да изравнят силите.

037 просто няма шансове, само че по-важното е, че след края на този сезон и двата водача – Микола и Рол – влизат в автомобилната Зала на Славата. Не би трябвало да забравяме, че немският водач се състезава през идващите 4 години единствено за Audi, само че остава надалеч на задни позиции, финиширайки на 11-то място, 3-то, 22-ро или още веднъж 11-то през 1987 година Сякаш в никакъв случай не може да не помни пристрастеността, която Lancia носи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР