В Австрия например в шофьорския курс има заложени не брой

...
В Австрия например в шофьорския курс има заложени не брой
Коментари Харесай

Експерт разкри шашмата около шофьорските курсове и на кого излиза крива сметката

В Австрия да вземем за пример в шофьорския курс има заложени не брой часове, а километри, които курсиста би трябвало да измине под надзора на своя инструктор.

Вярно е, че има страни в Европа, в които курса е с по-малко часове от нашите, само че не виждам нищо неприятно в това.

Сега у нас се предлага да има спомагателни часове за шофиране на автомагистрала, което е добре. Това разяснява в ефира на Нова тв Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите в произшествия.

Ако изпитът не съдържа каране на автомагистрала, в тъмната част на денонощието, то тогава за какво да се залагат такива условия в курса, отвърна Богдан Милчев от Института по пътна сигурност.

Целта на всичко това е курса да стане едни 1000 лв., да се дадат повече пари наужким на инструкторите.

Всъщност инструкторите би трябвало да са удовлетворени, че ще взимат повече пари. Да, но не. Защото какво се оказва - че инструкторите физически не могат да изпълнят тези спомагателни часове, тъй като те имат задоволително работа и сега, уточни още Милчев.

Днес присъствахме на спор за сигурността по пътищата, където нещата, които обсъждахме към този момент са факт от месец насам. През последните седмици стотици автошколи се свързаха с Института за пътна сигурност и не са съгласни с измененията.

Това, което е вест е, че на 14 януари ще организира най-големия народен митинг на всички автошколи с над 1000 участници, които желаят да спрат измененията, които съгласно тях основават предпоставки за корупционно държание. Това кометнира още Богдан Милчев от Институт за пътна сигурност.

Скептичен съм, тъй като заповедта на министъра на образованието е реалност, добави той.

И посочи, че в самия отрасъл има разделяне на мненията.

Стряскащото е, че се усилват часовете в шофьорските курсове.

Звучи доста хубаво, само че и популистки, че колкото повече учим, толкоз повече ще научим. Но в това време, в случай че съпоставим европейския опит и статитистиката в България, ще забележим, че над 75% от водачите взимат изпита за водач от първия път при сегашните заложени 31 часа в курса.

А в Европа безусловно никой няма толкоз доста образование, колкото у нас. Излиза, че ние сме най-тъпите и би трябвало да учим повече.

След като на 75% и повече съумяват да се оправят с изпита при сегашните условия на курса, за какво да го вършим по-продължителен.

А и закона не разрешава, в случай че някой не може да се оправи с тези часове, да вземе спомагателни. И идва огромния въпрос - за какво не променим изпита, да създадем организацията по този начин, че кандидат-шофьорите да учат повече и по-добре.

Защото до момента в който изпита може да се продава, да не е почтен, да не е транспарантен, няма изгода, в случай че ще образованието да е и 100 часа, разяснява още Милчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР