В Австрия арестуваха 70-годишен полковник, който е заподозрян, че в

...
В Австрия арестуваха 70-годишен полковник, който е заподозрян, че в
Коментари Харесай

В Австрия арестуваха 70-годишен полковник, разследват го за 20 г. шпионаж за Русия

В Австрия арестуваха 70-годишен полковник, който е обвинен, че в продължение на 20 години е шпионирал в интерес на Русия, оповестява австрийското издание Kronen Zeitung, базирайки се на представител от австрийското министерство на защитата.
 Холандия осуетила съветска хакерска офанзива против Организацията за възбрана на химическите оръжия
Според изданието полковникът трябвало да събира информация за австрийските военновъздушни сили, артилерийски системи, за обстановката с миграцията, както и детайлна информация за доста високопоставени австрийски военни, показва съветската работа на Би Би Си. 

На всеки две седмици той се свързвал с човек от съветската страна с името " Юрий ". 

Полковникът заемал " неосезаем пост " в щаба на австрийската войска. Предполага се, че за предадената секретна информация той може да е получил 300 000 евро.

Според изданието Die Presse полковникът бил вербуван още през 1988 г. 

Австрийският министър на защитата Марио Кунасек съобщи, че за момента не могат да кажат дали това е индивидуален случай. 

По думите му някогашният офицер предал на контраразузнаването преносимия компютър си, информацията в който сега се изследва. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц разяснява, че " такива случаи, без значение дали са в Холандия или Австрия, няма да подобрят връзките сред Русия и Европейски Съюз ".

" Шпионажът е недопустим и съветският шпионаж в Европа е недопустим, той предстои на наказание ", добави той. 

Курц сподели още, че в този момент би трябвало да се откри дали съмненията ще се потвърдят, а по-нататъшните дейности ще бъдат разисквани с европейските сътрудници.

Австрийският външен министър Карин Кнайсъл, на чиято женитба неотдавна беше поканен съветският президент Владимир Путин, анулира визитата си в Москва, което трябваше да се състои на 2 декември. 

Кнайсъл е привикала и представители на съветското посолство в Австрия за пояснения.  

Руският министър на външните работи Сергей Лавров пък уточни, че " неприятно е сюрпризиран " от информацията за задържането на полковника. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР