В арсенала на руските ВС вече влизат хиперзвуковите ракети Циркон

...
В арсенала на руските ВС вече влизат хиперзвуковите ракети Циркон
Коментари Харесай

Хиперзвуковите ракети „Циркон” вече влязоха в арсенала на руския ВМФ

В арсенала на съветските Водоснабдителна система към този момент влизат хиперзвуковите ракети „ Циркон ” и балистичните ракети с дънно базиране „ Скиф ”, декларирал някогашният главнокомандващ на Върховен касационен съд и в този момент началник на Комитета по защита и сигурност към Съвета на Федерацията Виктор Бондарев. Това е първото упоменаване, че двете ракети към този момент са в арсенала на Водоснабдителна система, твърди inforeactor.ru. Какво обаче значи „ в арсенала”? Това не е равнозначно на приемане на въоръжение. При това се оповестява, че ракетните крайцери е планувано да бъдат въоръжени с тези ракети през идващата 2018 година Възможно е първите ракети към този момент да са получени във флота, само че още не са конфигурирани.

Беше планувано до края на тази година да завършат държавните тествания на „ Циркон”, а от идната година да стартира тяхното серийно произвеждане. Не е изключено Бондарев да е имал пред тип точно завършването на тестванията. Във всеки случай надали репликата е изпусната инцидентно. Възможно е в региона на морските оръжия да настава нова ера, написа inforeactor.ru.

БЛИЦ е писал не един път за „ Циркон” и в този момент единствено припомняме, че ракетата може да изравни възможностите на Съединени американски щати и РФ при безядрен спор, без Русия да разполага със самолетоносачи. След старта ракетата набира височина 40-50 км, където съпротивлението на въздуха е минимално, със скорост 8М преодолява дистанцията 400 км до самолетоносача за броени минути и се стоварва отвесно върху него. Няма с какво да бъде прехваната. Преди началото на рухването радиолокационната глава за самонасочване тъкмо дефинира основната цел и удря точно нея.

Повече внимание заслужават балистичните ракети „ Скиф”, защото за тях БЛИЦ написа за първи път.

Тези ракети не нарушават контракта за морското дъно, защото той не се отнася за вътрешните води на Русия, в това число плитководното Бяло море (дълбочина до 343 м) или дълбокия Байкал (дълбочина до 1642 м). Крайбрежните води на Северния ледовит океан също са място за законно слагане на дънни ракети.

„ Скиф” е балистична ракета с огромна отдалеченост за подводници. Ще се съхранява на морското дъно в специфичен резервоар, който я изолира от водното налягане и обезпечава връзка със сухоземния пункт за ръководство. При подаване на сигнал от брега резервоар със сбит въздух продухва водата от цистерната и тя изплава примерно на 50 м. От там ракетата започва като от подводница.

Предимствата на дънното базиране са явни: атомните подводници са доста по-скъпи от техните ракети, освен това могат да бъдат проследени с хидроакустика. „ Скиф” не могат да бъдат изумени с термоядрени заряди, тъй като няма да се знаят координатите и водата ще поеме удара.

Построяването на бетонните шахти и поддържането им коства доста пари. При това могат да бъдат ударени даже с точни не нуклеарни удари. За тези пари могат да се разположат голям брой „ Скиф”.

Редакция БЛИЦ (по обява в life.ru)


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР