В арменските медии се разпространява информация, че по предложение на

...
В арменските медии се разпространява информация, че по предложение на
Коментари Харесай

САЩ тласкат Армения към отказ от Русия и самоунищожение

В арменските медии се популяризира информация, че по предложение на Съединени американски щати е направен скришен план на кротичък контракт сред Армения и Азербайджан. Със сигурност се знае, че договарят специфичните представители на Ереван и Баку. Ако информацията за наличието на секретния документ е вярна, съглашението може да заплаши позициите на Русия в Южен Кавказ. И да унищожи самата Армения.

Скандалът стартира да се развива след визитата във Вашингтон на секретаря на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян и диалозите му там на 27 септември със специфичния представител на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев. Срещата беше извършена с посредничеството на съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан. А преди този момент Григорян посети централата на Централно разузнавателно управление на САЩ в Лангли.

Това не е първата среща сред Григорян и Хаджиев. След края на последната Карабахска война това е единственият непрекъснат канал за действителни договаряния сред управленията на двете страни. По-рано Григорян и Хаджиев се срещнаха в Брюксел, като тематиките са същите.

Първо, това е взаимното признание на териториалната целокупност на двете страни. Второ, делимитацията на границата. Трето, действителното отваряне на това, което в Азербайджан се назовава „ Зангезурски кулоар “ (в Армения е всекидневно да се споделя „ Арменски кръстопът “) - построяването на автомагистрали, заобикалящи Лачин до Карабах и от Азербайджан до Нахичеван. В същото време Григорян и Хаджиев работят по опцията за персонална среща сред Никол Пашинян и Илхам Алиев.

Тези договаряния са обгърнати във воал на загадка. Григорян приказва толкоз общо, че даже предметът на договарянията не постоянно става явен от думите му. Хаджиев е по-конкретен във формулировката си. Като цяло позициите на страните са следните. Необходими са предварителни договаряния, с цел да се пристъпи към написването и подписването на огромен кротичък контракт - двете страни са съгласни за това. Ереван счита, че териториалната целокупност на Азербайджан към този момент е приета от Армения през 1991 година и е закрепена на законодателно равнище. Ако има потребност от това още веднъж - апелирам. Но би трябвало да се приказва за гаранции за сигурността на арменците от Карабах.

В същото време въпросът за статута на Нагорни Карабах като цяло е изтеглен от преговорния развой. Арменската страна счита, че е належащо първо да се реши въпросът за делимитацията на границата така и така няма смисъл да се подписва кротичък контракт с Азербайджан. Споровете за границата постоянно ще пораждат нови военни дейности. Азербайджанската страна като цяло е съгласна с това, само че упорства Ереван да извърши отговорностите си по транспортния кулоар до Нахичеван допустимо най-скоро. Като цяло това е огромен прогрес в договарянията, защото през януари тази година страните започнаха с взаимни ултиматуми.

Арменската страна и персонално Григорян не дават никакви пояснения по време на договарянията. Въпреки това отдръпването на въпроса за статута на Карабах от преговорния развой провокира вълна от отрицателни страсти в Армения. Верните на Пашинян и екипа му коментатори припомнят, че това е нормална процедура за сходни договаряния и сходни спорове. Най-трудният въпрос е оставен за по-добри времена. Това не постоянно работи в стратегическа вероятност, само че разрешава да се решат казуса с войната и мира най-малко за известно време.

По-малко лоялната към Пашинян част от обществото обаче счита, че Карабах в действителност се предава по този метод. Това е значително прочувствена позиция, обвързвана с трагичния излаз от последната война, също така самият Ереван се сложи в такава неуместна позиция, защото дипломатично се дистанцира от Нагорни Карабах съвсем 30 години. Сега Република Нагорни Карабах в действителност е изгубила своята субектност и се нуждае от помощ, само че „ майка “ Армения продължава да следва линията за самостоятелност на Степанакерт. Следвайки резултатите от подписването на мирния контракт сред Ереван и Баку, НКР може да е изцяло отвън дипломатическото поле. Съдбата на арменците, живеещи в Карабах, ще остане напълно по преценка на положителната воля на Азербайджан.

С други думи, от една страна, премахването на въпроса за статута на Карабах от преговорния развой наподобява нормална дипломатическа процедура. От друга страна, игнорирането на Карабах като цяло при подписването на огромен контракт и след делимитацията на границите ще докара до загуба на най-малко някаква правна основа за съществуването, в случай че не на самостоятелност, то на автономност на арменците в Карабах.

Азербайджанската страна договаря от позицията на силата. Веднага щом в държанието на Ереван се разкрие непокорност, азербайджанските танкове стартират да загряват моторите. Последната среща сред Григорян и Хаджиев във Вашингтон беше планувана за лятото, само че нещо се обърка. Първоначално Баку отсрочи срещата, а по-късно избухна нов местен спор в Зангезур точно въз основата на неизпълнението на отговорностите на арменската страна за създаване на нова автомагистрала.

На тази основа в Армения бързо се развиват теории на конспирацията. В редица арменски медии се появи информация по отношение на наличието на проектоспоразумение (т.нар. Вашингтонски документ), което се приготвя сред Армения и Азербайджан по предложение на Съединени американски щати.

Същността на приключването е, че съгласно изказванията през идващите седмици Пашинян може обществено да разгласи готовността си да подпише огромно съглашение с Баку и да приключи процеса на делимитация на границата. Статутът на Карабах е изтеглен от преговорния развой, което значи, че Баку може по лично предпочитание да назначи избран „ представител, който да работи с сходен представител на арменската етническа общественост в Нагорни Карабах, с цел да обсъдят правата и сигурността на жителите му ”. Така арменската общественост в Карабах става юридически една от няколкото общности на националните малцинства в Азербайджан и нищо повече.

Авторите на текста загатват Ленкоран, където живеят талишите, които се смятат за национално малцинство, като съпоставим аналог на бъдещия Карабах. Съответно няма да има интернационалните отговорности на Баку към Степанакерт и арменското население на НКР.

Освен това във всеки един миг Баку може да прекъсне тези договаряния като несполучливи и да затвори цялата история, тъй като няма да има дипломатическа и правна основа за по-нататъшни договаряния за Карабах. Карабах се трансформира в елементарна територия на Азербайджан без необикновен статут. Така арменският въпрос ще бъде затворен.

Преразказът на „ Вашингтонския документ “ гласи, че страните, т.е. Ереван и Баку, „ взаимно ще обсъдят ролята на интернационалните наблюдаващи, без да се визира суверенитета на Азербайджан “. Всъщност това може да докара до искане за евакуиране на съветския мироопазващ контингент като непотребен, защото няма подобен обект на отбрана - НКР или даже арменската етническа общественост. В бъдеще този резултат на доминото може да докара до излизане на Армения от ОДКС (Ереван към този момент отхвърли да взе участие в взаимни учения в Казахстан) и очистване на съветската военна база в Гюмри като ненужна.

За никаква сигурност на арменците от Карабах в тази обстановка не може да става дума. Предполага се, че по този метод западните медиатори (Вашингтон и Брюксел) „ закриват историята “ и отстраняват действителното наличие на Русия в Южен Кавказ, до момента в който цялото внимание е ориентирано към Украйна.

Има доказателства, че Вашингтон и Брюксел упорстват Ереван да подписа мечтаната " огромна " договорка преди края на тази година, което е изненадващо бързо за този тип договаряния. От друга страна, Пашинян неведнъж е обещавал на арменския народ, че Карабах ще остане арменски, а другарството с Русия е непоклатимо, като планината Арарат. Но реализацията на описания нагоре сюжет може да докара до обстоятелството, че Армения и арменският народ ще останат сами против Азербайджан и Турция. Това значи, че самото битие на арменската страна ще бъде сложено под въпрос.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР