В аптечната мрежа липсва лекарство за диабет - Оземпик, доказало

...
В аптечната мрежа липсва лекарство за диабет - Оземпик, доказало
Коментари Харесай

Липсва важно лекарство за диабет, защото го изкупуват за лечение на затлъстяване

В аптечната мрежа липсва лекарство за диабет - Оземпик, потвърдило резултата си и постоянно назначавано, сигнализират пациенти пред Нова телевизия. Поради това те са принудени да го търсят в чужбина, а повода да не се намира у нас е повече от изненадваща – препаратът се изкупува от други, които го употребяват като средство за намаляване.

„ За хората със съществени болести като диабет вид 2 това е извънредно значимо, само че ние не можем да откликнем на търсенето “, разяснява Николай Костов, ръководител на Асоциацията притежатели на аптеки.

Опасността за пациентите от прекъсване на лекуването за тези заболели не е дребна, е мнението на ендокринолога от Александровска болница доктор Явор Асьов.

„ Препаратът е извънредно ефикасен и трайно усъвършенства контрола на захарната болест. Категорично рисковете са съществени от прекъсването на подобен ефикасен клас лекарство в рамките не лекуването на пациента “, споделя той.

Въпреки че в късата характерност на продукта не е включена индикация затлъстяване, хората го търсят, тъй като сe ползва веднъж седмично, има и разлика в цената, счита Николай Костов.

„ Същата компания има лекарство, записано с тъкмо тази индикация, то също е дефицитно. Но хората избират Оземпик “, изяснява той, само че по думите му количествата, които получават в аптеката, са дребни.

Според доктор Асьов липсват задоволително данни, че тъкмо този препарат има резултат и при затлъстяване, а що се отнася до другите възможности – такива има и всеки пациент може да ги разиска с лекуващия си ендокринолог, който ще предпише друго лекуване.

Според здравното министерство лекарството не би трябвало да липсва, защото имало налични количества в складовете. Също по този начин не е вписано като дефицитно в България, износът му не е неразрешен. От ведомството също по този начин твърдят, че следва нов импорт – през август и през ноември.

Пациенти, които се лекуват с Оземпик обаче са безапелационни, че резултатът му е несравнимо по-добър, в сравнение с от други медикаменти.

И не престават да си го набират сами от чужбина, тъй като, става известно, у нас се оказват заложници на една система, която не може да им го обезпечи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР