В 41 мобилни телефона има толкова злато, колкото в 1

...
В 41 мобилни телефона има толкова злато, колкото в 1
Коментари Харесай

Ако рециклираме 1 млн. GSM-а, ще получим 16 т мед, 350 кг сребро, 35 кг злато

В 41 мобилни телефона има толкоз злато, колкото в 1 звук златна руда. Всяка година в България се изхвърлят 42 хиляди тона електрически уреди, а в целия свят – към 50 млн. тона.

Четири числа, задоволителни да раздрусат всеки от нас. Освен златото още куп скъпи метали и други съставки се съдържат в GSM-ите, тв приемниците, компютрите, хладилниците, сешоарите, с които безболезнено се разделяме вечно. Представяте ли си какво изхвърляме?

Къде отива този драгоценен отпадък? В какво се трансформира – в най-обикновен боклук, който тъне на някое сметище, или в урбанистична мина – както към този момент назовават добива на скъпи метали от преработване. И кои са новите „ миньори “, на които не се постанова да копаят на стотици метри подземен?

Не започвайте незабавно да разглобявате остарелия си GSM! Макар че някои го вършат, това не е работа за вас (нито пък за тях), убеждавам ви – и ще ви опиша за какво.

Само 1 5 % до 20 % от е-боклука се рециклира,

сочат данни на Организацията на Организация на обединените нации за околната среда. Голямата част от него се изнася незаконно от  индустриалните страни в разрастващи се страни. Да се изпрати един остарял екран в Гана излиза 10 пъти по-евтино, в сравнение с да се рециклира в Съединени американски щати, е пресметнала Агенцията за отбрана на околната среда на Съединени американски щати.

Все още технологиите и инфраструктурата за повторна приложимост на детайлите от електронните устройства не са задоволително развити. Затова, попадайки в страни като Нигерия, Гана и други, старите компютри и телефони се разглобяват ръчно. Често това вършат деца. И в случай че златото и среброто са безобидни за здравето, то други „ благосъстояния “, които се крият в електрониката, не са.

„ Олово, кадмий, живак, хром, поливинилхлориди. Всички тези материали са известни със своя отровен резултат – те вредят на мозъка, провокират бъбречни болести, стават причина за разновидности и даже рак “, разяснява Алън Хершковиц, старши академик и един от експертите в битката с електронните боклуци в Съвета за отбрана на естествените запаси в Съединени американски щати.

Е-боклукът, който годишно доближава 50 млн. тона, се усилва с всяка последваща година. Основният генератор на сходни боклуци са Съединени американски щати с почти 9,4 млн. тона, настояват специалисти от Организация на обединените нации. На второ място се подрежда Китай с към 2,3 млн. тона е-отпадъци, от които 500 хиляди т хладилници.

Представете си единствено защо става въпрос -

великански планини от остарели компютри, телефони, принтери, тв приемници, съдържащи токсични материали, нездравословни както за хората, по този начин и за околната среда. И голяма част от тях се озовават на бунищата в страни от Азия или Африка, където или се разлагат, или се преработват безусловно в „ задния двор “ посредством евтина работна ръка и постоянно по извънредно неефикасен, вреден и неекосъобразен метод.

Големите и дребни служащи, които разглобяват непотребните към този момент електроуреди, са изложени на рисковите отрови, които се съдържат в техниката. Докосват и вдишват тежки метали като олово, берилий, живак, както и хлорирани разтвори, леснозапалими течности и така нататък А те тровят както хората, по този начин и природата – и то за години напред.

„ Ако се ръководят вярно, електронните боклуци съставляват сериозна опция за бизнес “, демонстрира алтернативата Конрад Остервалдер, ректор на Университета на Организация на обединените нации. Новите технологии, съчетани с положителни държавни политики,

могат да трансфорат е-боклука още веднъж в скъпи активи -

в мед, злато, сребро и паладий. За тази цел обаче той би трябвало да бъде модифициран по високотехнологичен метод.

Да вземем за образец един мобилен телефон. Той съдържа до 40 детайла, в това число мед, калай, специфични метали (кобалт, индий, антимон) и благородни метали (сребро, злато и паладий). По-голямата част е мед, благородните метали са в мг. Ако рециклираме един милион телефона, е допустимо да получим почти 16 тона мед, 350 кг сребро, 35 кг злато и 15 кг паладий (според статистика на Агенцията за отбрана на околната среда на САЩ). Откъде ще намерим толкоз доста остарели GSM-и? Само през 2005 година в света са продадени над 800 млн. телефона, а през 2007. – 1,2 милиарда Със сигурност огромна част от тях са излезли от приложимост. Ако умножим 35 кг злато по 500 (млн. GSM-а)...

Почти всички материали,

употребявани за производството на мобилни телефони, могат да послужат наново за изработката на нови артикули – както металите, по този начин и пластмасата и презареждащите се акумулатори. Ще бъдат вложени в нова електроника, коли, бижута, позлата. Пластмасата се трансформира в съставни елементи за уреди или пък в столове и маси, рамки, контейнери за нехранителни артикули и аварийни автомобилни елементи.

Вероятно най-важното е, че преработването на материали в електрониката пести от естествените находища на Земята и понижава потреблението на сила, която другояче би била нужна за изкопаването и обработката им. Ако рециклираме 1 милион преносимия компютър, пестим толкоз сила, колкото употребяват 3657 американски жилища годишно (отново съгласно статистика на Агенцията за отбрана на околната среда на САЩ). Концентрацията на злато в 1 звук платки е от 40 до 800 пъти по-голяма, в сравнение с в една мина в Съединени американски щати, на мед – към 30 до 40 пъти.

Дори преработването на най-простия формиран детайл – пластмасата, има своите изгоди. 1 звук пластмасови боклуци способства за спестяването на 2360 кВтч ел. сила, както и на 2,2 т петрол.

Затова хвърляйте телефона, клавиатурата, фотоапарата и тостера в кофата за отпадък! Предайте ги там, където им е мястото!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР