Увреждания след преболедуван Covid-19 има в много от системите на

...
Увреждания след преболедуван Covid-19 има в много от системите на
Коментари Харесай

Акад. Владимир Овчаров: Коронавирусът се открива и в половата система при мъжете и жените

Увреждания след преболедуван Covid-19 има в доста от системите на организма. Това съобщи акад. Владимир Овчаров, професор по анатомия, хистология и цитология в МФ на МУ-София. Сърдечният мускул се визира, има изложение на вируси, които се намират в клетките на сърдечния мускул – миокардиоцити, които ги унищожават. Почти всеки към този момент знае, че се повреждат кръвоносните съдове. Малките съдове се повреждат. Така че, когато има увреждане на съдовете, няма да бъдат повредени и други системи, сподели експертът по БНР.

Установено за рецепторите за вируса е, че се намират на доста места в храносмилателната система, започвайки от устната празнина, хранопровода, в стомаха, в тънките вътрешности, в края на дебелото черво, в черния дроб. Да не приказваме за дихателната система, там всеки знае какво става, сподели акад. Овчаров.

Има увреждания и в бъбреците, в отделителната система, има увреждания и в половата система. По-често е при мъжете в тестисите, там се намират тези рецептори за вируса.

Вирусът е открит и в матката при дамите и във влагалището. От някои теоретици се слага въпроса дали би се предавал и по сексуален път. В плацентата също са открити вируси, няма проблем да преминат през плацетарната преграда в плода, уточни експертът

Усложнения след Covid-19 върху нервната система

Още в самото начало в Италия беше открито, че пациенти с Covid-19 имат странни придвижвания, разказани са епилептични припадъци, енцефалити и мозъчни инсулти. Няма проблем да навлезе вируса в нервната система.

Единият път е по кръвоносната система. В мозъка могат да се заселят доста добре, доста умерено вируса на Covid-19. Много елементарен път за вируса е през носната празнина. Обонянието – там има към 70 млн. кафези, с които възприемаме обонятелната информация, оттова навлиза в тях, унищожава ги, по тях влиза в обонятелната луковица и оттова до мозъка проблем няма, разяснява акад. Владимир Овчаров.

Знаете, че към 89% от хората имат проблеми с смяна на усета и загуба на усет. Има едни специфични вкусови луковици, с които клетките се трансформират на 10-12 дни, само че като се увредят, от тези кафези, които вирусът намира, незабавно попадат в нервните нишки оттова доближават до ствола на мозъка. Това са пътища, по които вирусът навлиза в нервната система, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР