Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в правилната

...
Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в правилната
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред

Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в вярната посока, сподели във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че КНСБ ще поддържа държавното управление за нарастване на минималната заплата със 153 лв.. Димитров акцентира, би трябвало да бъде доработен  текстът, който да допуска групово  договаряне над това число по сектори и по стопански действия. Това е прагът – 50 % от междинната заплата и нагоре към този момент е договарянето, означи той. Според него по този начин се е постигнала по-високата стартова заплата при учителите, а при миньорите е 40 % от настоящата минимална заплата, оповестява Българска телеграфна агенция.

Президентът на КНСБ уточни, че сега се разисква по какъв начин да продължат протестните дейности на миньорите и енергетиците. Той предвижда, че процесът за образуване на ефикасна стачка ще трае най-малко месец. По процедура би трябвало да се съберат подписи, които да са най-малко 50 плюс един от състава на работещите в мината и да се дефинират съответни претенции, които съгласно закона би трябвало да бъдат отправени към управлението на мината. Следват процедурни периоди за договаряния с управлението и принципала, записани в груповия трудов контракт. После идва наложителна процедура на арбритаж и помиряване, и в случай че и там няма единодушие, едвам тогава може да се стигне до ефикасна стачка, сподели Димитров и добави, че това е проблематично, тъй като настояванията на хората не са към управлението на мината, а към управлението на страната.

„ Ефективната стачка е доста мощен механизъм за напън, само че настояванията би трябвало да бъдат други, което в един миг малко разколебава хората по какъв начин да действаме сега, когато желаеме едно, а би трябвало да запишем в настояванията друго, с цел да сме законосъобразни “, акцентира Пламен Димитров.

По думите му сходна ефикасна стачка на миньорите и енергетиците „ боли “, когато би трябвало ток, а ток най-много би трябвало през зимата, когато натоварването е 6-7 хиляди мегавата и когато спре тока, тогава някой ще ги чуе, сподели синдикалистът. Той напомни, че предходната ефикасна стачка на работещите в Мини “Марица -Изток “ е била през 2012 година, през януари, при минус 15 градуса и е била сполучлива.

Според него има редица фактори, които обуславят догатката, че блокадите на автомагистрала „ Тракия “ и към Гурково ще бъдат свалени, само че с анонс за започване на подписка за ефикасни протестни дейности, които ще съвпаднат със зимния интервал. Президентът на КНСБ акцентира, че апелите за митинг в София на 12 октомври не са на миньорите и на енергетиците и не са проведени от тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР