Увеличение на фалитите с 9% в България и с 15%

...
Увеличение на фалитите с 9% в България и с 15%
Коментари Харесай

Задава се ръст на фалитите по цял свят

Увеличение на банкрутите с 9% в България и с 15% на световно равнище за 2022 година предвижда водачът в застраховането на търговски заеми – Euler Hermes. Според създателите на прогнозата растежът на банкрути ще е разследване от изкуственото задържане на равнищата на изпадане в неплатежоспособност посредством фискалните ограничения за поощряване на бизнеса и опазване на работните места, които страните започнаха поради пандемичната рецесия.

Именно фрапантната интервенция на държавно равнище е предотвратила всяка втора неплатежоспособност в Западна Европа и всяка трета в Съединени американски щати през предходната година. Затова през 2020 година се регистрира спад на несъстоятелностите на световно равнище с 12%, а прогнозата на Euler Hermes за 2021 година също е за понижение с 6%. На този декор обаче в България  наклонността е противоположна – отчетът на застрахователя записва 4% растеж на несъстоятелностите за 2020 година и планиран растеж от 5% за 2021 година. Възходящ тренд се регистрира към този момент и в други страни в Централна и Източна Европа, както и в разрастващите се стопански системи по света, където опциите за поддръжка от страната са по-ограничени.

“За първите три тримесечия на 2021 година по отношение на същия интервал на предходната година към този момент отчитаме растеж на несъстоятелностите у нас с 3%. Това е много по-ниско от упованията ни преди година точно поради ограниченията в поддръжка на бизнеса, които бяха подхванати в изискванията на пандемия, както и поради по-бързото възобновяване на световната стопанска система. Освен това припомняме, че в България процедурата по оповестяване на неплатежоспособност е доста тежка и мудна, което обичайно “омекотява ” статистиката по отношение на действителната обстановка ”, изяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. “В момента е мъчно да се вършат прогнози до каква степен ще се форсира тази наклонност, тъй като тя зависи значително от това докога и какви ограничения в поддръжка на бизнеса и стопанската система ще продължи да ползва българската страна. При всяко състояние обаче нарастване ще има и фирмите би трябвало да са деликатни в преценката на риска при покупко-продажбите със своите сътрудници тук и в чужбина. ”, безапелационна е тя.

Според отчета на Euler Hermes най-бързо ще пораства броят на несъстоятелностите в разрастващите се стопански системи, в това число в страните от Централна и Източна Европа. Причина за това са от една страна по-ограничените благоприятни условия за държавна поддръжка и от друга – уязвимостта на бизнесите при вероятни локдаун сюжети. В Западна Европа сензитивен растеж се чака в Испания и Италия, където основни браншове на стопанската система понасят загуби поради пандемията. От друга страна, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия ще се върнат доста постепенно към равнищата на несъстоятелности отпреди рецесията поради забележителния размер и продължителността на подкрепящите ограничения там. В Съединени американски щати и Азия този развой също ще бъде доста равномерен поради бързото възобновяване на стопанската система.

Липсата на регистрирани банкрути на този стадий не трябва да обърква оценката на риска при избор на търговски сътрудници, тъй като изключителните ограничения трансформират изкуствено и краткотрайно в “зомби ” компании, които са били уязвими и нездрави още от времето преди рецесията, предизвестяват от Euler Hermes. Експертите също обръщат особено внимание и на взрива на нови бизнеси, които са директно свързани с пандемичната конюнктура, каквито са да вземем за пример компании за доставки до дома, превоз и депозиране, чиито бизнес модел може да се окаже не толкоз резистентен в бъдеще.

“При тази сериозна взаимозависимост от ограничения на държавно равнище, както компликацията за точни прогнози, фирмите би трябвало да извънредно деликатни в оценката на риска, инспекцията и избора на своите търговски сътрудници. Затова застраховането на търговски заеми в още по-голяма степен е основен инструмент за предотвратяване на бизнеса. ”, напомня тя Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и напомня, че Moody`s Investors Service удостовери постоянния рейтинг Aa3 stable на Euler Hermes в последния обзор на пет водещи застрахователи на търговски заеми в света. Дори в подтекста на COVID-19 рецесията вероятността за Euler Hermes остава устойчива като отражение на постоянния рейтинг на групата Allianz, към която принадлежи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР