Увеличават се случаите на морбили у нас. Те вече са

...
Увеличават се случаите на морбили у нас. Те вече са
Коментари Харесай

Щамът на морбили у нас е внесен от Италия или Германия

Увеличават се случаите на морбили у нас. Те към този момент са 92. Засегнати са областите Благоевград, Бургас, Пловдив, София и София-град. Изследване в немска лаборатория е посочило, че вариантът, които циркулира у нас, е импортиран от Италия или Германия. Това заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев пред Българска национална телевизия.

В немска лаборатория са изпратени проби на 21 заболели от морбили от Разложко и София. Резултатите удостоверили подозренията на здравните управляващи, че вариантът, който циркулира у нас, е друг от импортирания през 2017 година от Украйна.

" Щамът е нов импорт от Италия или Германия. По този метод ние демонстрираме, че нямаме вътрешно разпространяване на морбилния вирус и че системата ни по повод надзор на морбили работи ", разяснява проф. Тодор Кантарджиев.

Според Кантарджиев 38% от инфектираните с морбили са деца ненавършили възрастта за имунизация. " Да се пазят неимунизираните деца и всички деца до 8-годишна възраст, които нямат една имунизация, би трябвало да бъдат ваксинирани. След което пропуснатите на 12-годишна възраст - реимунизирани ", посъветва той.

Ваксините не са рискови, разяснява алергологът учен Богдан Петрунов. " Тук става въпрос за вкарване в организма на индивида на артикули, които подтикват мощно защитните сили. Без имунизациите ние, в действителност, голяма част от инфекциозните болести, които съществуват, ние просто ще загиваме ", изясни той.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания оповестиха, че за момента няма данни за затруднения при инфектираните с морбили у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР