Увеличаването на лихвите по ипотечните заеми в Норвегия и високите

...
Увеличаването на лихвите по ипотечните заеми в Норвегия и високите
Коментари Харесай

Икономика, която страда от цените на имотите

Увеличаването на лихвите по ипотечните заеми в Норвегия и високите цени на недвижимите парцели прави локалната стопанска система уязвима и може да докара до нейния спад. Това са изводите на норвежката Служба по финансово бюджетен контрол (FSA).

Макар през последните месеци цените на парцелите да означават лек спад, те към момента са много високи, с помощта на непрекъснатото повишаване през последните двайсет години. „ Не е допустимо да се предвижда какво ще стане занапред”, разяснява Мортен Балтерзерсен, шеф на FSA. Не се изключва нескончаем интервал на спад в цените, само че възстановяване на икономическите индикатори и вероятно намаляване на лихвените проценти по ипотечните заеми могат още веднъж да покачат цените на недвижимостите.

Инвестициите в бранша надминаха тези от нефтения и към този момент са главен фактор за икономическия растеж на Норвегия за последните години. Продажбите при парцелите ново строителство означават растеж, който не е достиган през последните 40 години. Това е вследствие на по-ниските лихви по банковите заеми и нарастване на популацията, което подтиква търсенето.

По данни на консултантската компания Knight Frank Осло влиза в ТОП 10 на градовете с най-бърз растеж при цените на жилища. Икономистите от скандинавския район са обезпокоени от бързия растеж на ипотечна задлъжнялост, която беше мотив при започване на 2017-а година държавното управление да предприеме охлаждащи имотния пазар ограничения. Нейното повишение може да дестабилизира цялата норвежка стопанска система.

През последните месеци продажбите на нови жилища понижиха и скоро това ще докара до внезапен спад в темповете на строителство. Според анализаторите от Forecaster Prognosesenteret сегментът ще стартира да се възвръща през есента на 2018 година и то при условия, че рестриктивните мерки за разпределяне на ипотечен заем бъдат смекчени.

През последните месеци норвежката крона внезапно поевтиня по отношение на еврото. Най-голямо въздействие върху това оказа безпокойството на вложителите, които се притесняват от намаляване на цените на парцелите и от развиването на стопанската система като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР