Увеличаването на дигитализацията води до по-ниски нива на данъчните престъпления.

...
Увеличаването на дигитализацията води до по-ниски нива на данъчните престъпления.
Коментари Харесай

Спестили сме 102 хил. работни дни с е-данъците

Увеличаването на дигитализацията води до по-ниски равнища на данъчните закононарушения . Не е значимо това, че ще се електронизира една система и една институция, а какви нови изгоди носи за обществото. Това съобщи Петя Георгиева от ИПИ на показване на оценка, направена от Института за " Оценка на резултатите за бизнеса от реализацията на определени четири плана ".

С 50% се усилват подадените данъчни заявления по електронен път.

Спестените разноски на бизнеса са в размер на 99.8 млн. лева за година . Има и нарастване на електронните разплащания през портала, увеличена събираемост на приходите и обезпечена надеждност, сигурност и непрекъсваемост на активността на Национална агенция за приходите.

Реализирани са над 1 200 електронни услуги централизирано и над 35 000 профила на физически лица, похвали се заместник-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев.

Николай Минев, шеф на дирекция " Информационни системи и оперативна съгласуемост " добави, че над 200 000 са профилите, основани в една система, в която е имало 5 консуматори през 2015 година Почти всички администрации, учебни заведения и лекари имат профили във въпросната електронна система. Чрез даване на опция за заявяване като вътрешно осведомителни електронни услуги, се икономисала голяма сила на обществото. Над 200 млн. се декларираните вътрешните осведомителни електронни услуги, които се декларират от жителите и бизнеса. Верифицираните разноски от 2017 година досега са 5.3 млн. лева

За интервала 2015-2022 година на работа на единния модел минималното общо спестено време надвишава 12.3 хиляди години.

Само за 2021 година консервативните оценки за осъществени спестявания на бизнеса и жителите са зад над 210 млн. лева

За интервала 2019-2022 година спестените разноски за администрацията от работата на единния модел възлизат на най-малко 5.3 млн. лева

Милена Кръстанова, заместник-изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите уточни, че за остарелия и новия портал за електронни услуги на Национална агенция за приходите имало няколко провокации - да се обезпечи работата на двата портала и комуникирането за какво и тъкмо защо са били направени нововъведенията. Национална агенция за приходите разрушили навиците, които били построени за метода на действие и прилагане на услугите на организацията, като положили много старания да обяснят на хората за какво би трябвало да употребяват нов портал и да употребяват услугите по-различен метод.

Създадени са благоприятни условия и способи хората със своите потребности да ръководят метода на новия портал за услуги на Национална агенция за приходите. Вече няма заявяване за прилагане на достъп на каквито и да било услуги в актуалния портал на Национална агенция за приходите. В момента, в който порталът разпознае кое е това лице - в случай че е физическо лице, се дават всички услуги за всички физически лица, а в случай че е юридическо - всички услуги за юридически лица. Уникалните консуматори, които са употребили услугите на Национална агенция за приходите са над 293 000 хиляди души.

Над 79 млн. са поръчките за информация, осъществени през новата платформа на Национална агенция за приходите през декември месец предходната година.

По отношение на налозите и електронната услуга за тяхното подаване и заплащане, спестеното време е от 102 хиляди работни дни за една година.

Изводи от отчета на ИПИ:

Напредването на процесите и организацията за е-управление дават резултат от първия ден;

Положителните резултати са за всички въвлечени - администрация, жители и бизнеси;

Дори в сложни интервали този метод работи;

Финансовите вложения не са обилни, само че изгодите са големи.

Видимите резултати от е-управлението са разноските, скоростта, удобството , планирането, конкурентоспособността и успеваемостта. Невидимите резултати са доверие, стесняване на сивия бранш на стопанската система, пораждане на нови модели за организация на бизнеса, тласък за нововъведенията и успеваемост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР