Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Австралия очаква

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Австралия очаква
Коментари Харесай

Европейските металургични компании се възстановяват


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Австралия чака 20% спад на цената на желязната руда през годината

Предвижданията са понижението да продължи и през 2019 година
8 яну 2018
ArcelorMittal с двуцифрен растеж на облагата

Минната компания продължава да е недоволна от политиката на Китай
14 май 2017
Добив и металургия: Отзвук от международните пазари

Поевтиняването на суровините се усети от българските компании, които към този момент взимат ограничения за понижаване на разноските и свиват вложенията
19 фев 2016 Сривът на търсенето на стомана по време на световната рецесия докара до корпоративни сливания и закриване на голям брой фабрики. Някои от огромните производители на стомана в Европа означиха най-хубавите си достижения от финансовата рецесия през 2008 година насам, което допуска, че " дълбоката рана ", с която секторът от дълго време се бори, стартира постепенно да зараства, написа Financial Times.

Цената остава ниска

Преди световната криза звук стомана се търгуваше за 215 евро, до момента в който през първото тримесечие на 2016 година цената се беше намалила до едвам 46. И макар че през третото тримесечие на миналата година тя набъбна до 100 евро за звук, застоят в бранша е към момента осезателен. Сривът на търсенето на стомана по време на световната рецесия докара до корпоративни сливания и закриване на голям брой фабрики за възстановяване на финансовото състояние на фирмите.
Проблемите на европейските производители бяха в допълнение усложнени от Китай, който създава половината от стоманата в международен мащаб. Краят на строителния взрив през 2015 година в азиатската страна докара поток от на ниска цена импорт на интернационалните пазари, намалявайки цената. Освен това европейските компании се оплакват от финансовата тежест, наложена от политиките на Европейски Съюз в региона на околната среда, които ги слагат в още по-неблагоприятно състояние.

Какво движи смяната

Но комбинацията от по-високи цени на метала на международно равнище, усилване на търсенето в района и протекционистки дейности от страна на Брюксел подхранват възобновяване. Заедно с ограниченията на фирмите и вложенията им за възстановяване на успеваемостта и предлагането на по-качествени артикули вероятностите наподобяват по-добри за промишлеността.
" От финансова позиция нещата се усъвършенстват ", споделя Андрю Зорик от консултантската компания Accenture. " А въпросът дали смяната ще бъде непрекъсната или краткотрайна е към момента сложен ", добави той.

Доказателство за възобновяване пристигна от последните резултати на водещите компании. Австрийската стоманодобивна група Voestalpine разказва резултатите си за първата половина на миналата година като най-хубавите от 2008 година

ArcelorMittal, най-големият производител в света, регистрира най-високата си облага за деветмесечието на 2017 година за последните три години. А вторият по величина в бранша – Salzgitter, също записва своя най-хубав деветмесечен резултат от 2008 година насам.

Има още дълъг път
Анализаторите считат, че фирмите имат да извървят още път до цялостното възобновяване на сектора.
" Ние имаме вяра, че маржът на облагата ще се усили в допълнение през първата половина на 2018 година, защото заради забавянето в договорите към момента не сме видели цялостното въздействие на мощните трендове на пазара ", споделя Сет Розенфелд от Jefferies.
Инвеститорите също се съгласяват с това, както се вижда от придвижването на акциите на няколко компании в бранша през 2017 година Акциите на ArcelorMittal са повишили цената си с 25%, тези на Voestalpine – с към 30%, а на Salzgitter - с 40%.

" Смятаме, че вероятността за акциите на европейските металургични компании през 2018 година е положителна ", сподели предходната седмица Майкъл Шилакер от Credit Suisse.

Доверието измежду европейските металургични компании се дължи на редица вложения, като да вземем за пример решението на Voestalpine за създаване на първия профилиран стоманодобивен комплекс с цена от към 300 млн. евро.

Подкрепа и от Европейски Съюз

Европейската комисия оказва помощ на бранша, откакто наложи по-големи мита на вноса на стомана от Китай, тъй като счита, че Пекин подкрепя бранша в страната и по този метод китайските компании продават на дъмпингови цени продукцията си зад граница.

" Нашата вероятност за стоманодобивния бранш в Европа през 2018 година е положителна на фона на упования растеж в търсенето на стомана от строителството и автомобилната индустрия ", споделя Джанмарко Миглиавака, основен кредитен шеф на Moody`s.

Влиянието на Китай на световен пазар като този на стоманата ще повлияе върху представянето на европейските стоманопроизводители. Натискът от страна на Пекин да затвори ненужните заводи, комбиниран с по-силното вътрешно търсене, докара до внезапен спад на китайския експорт на стомана. Някои експерти обаче сложиха под въпрос дали темповете и дълбочината на тези процеси са задоволителни, с цел да се възвърне салдото в дълготраен проект.

Последното парче в пъзела ще бъде резултат от дълго чаканите покупко-продажби за обединение и придобиване в европейската стоманодобивна промишленост. Въпреки това, защото фирмите, забъркани в тях, към този момент нямат желание да затварят фабрики, някои анализатори считат, че изгодите за бранша могат да бъдат лимитирани.

Индийската компания Tata и немската ThyssenKrupp са в развой на сливане на европейските си стоманени действия в взаимно дружество, само че диалозите се бавят повече от година и половина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР