Увеличава се броят на разрешенията за наемане на работа на

...
Увеличава се броят на разрешенията за наемане на работа на
Коментари Харесай

Сериозен ръст на разрешенията за наемане на работа на непълнолетни

Увеличава се броят на разрешенията за наемане на работа на малолетни за първите седем месеца на годината. Това регистрират резултатите от контролната активност на Инспекцията по труда.

Техният брой е 10 459 бр., като се вижда нарастване освен по отношение на същия интервал на 2022 година, когато са били 8422 бр., само че и преди Ковид рецесията, когато за 2019 година са били 7397 бр.

Най-много са дадените позволения в Бургас, Варна, Пловдив, Добрич, София град, София област, Благоевград и други Непълнолетните се наемат най-много в хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Инспекцията по труда припомня, че започването на работа без позволение от контролния орган се смята за закононарушение според българското законодателство.

В България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Изключения се вършат главно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални сформира. Наемането на лица под тази възраст е неразрешено.

 istock istock
Непълнолетните лица работят при омекотен режим, като работното време за тези служащи и чиновници е 35 часа седмично и 7 часа на ден при петдневна работна седмица. За тях е неразрешено полагането на нощен труд и на ексклузивен.

Законодателството им подсигурява, че ще получават най-малко минималната работна заплата за страната, макар че работят по-малко часове.Те постъпват на работа след обширен медицински обзор и издадено здравно умозаключение, че са годни за дадената работа.

Преди постъпване на работа работодателят би трябвало да даде на малолетното лице образец от подписания писмен трудов контракт, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в Национална агенция за приходите, както и длъжностна характерност.

Инспекторите по труда упражняват надзор върху наемането на лица, ненавършили 18 година, като работните места, на които те се наемат могат да бъдат тествани, за да се откри дали изискванията на труд не основават риск за тяхното здраве. При определяне на нарушаване, че работодателят е наел малолетно лице без позволение от Инспекцията по труда се уведомява прокуратурата и се стартира наказателно произвеждане.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР