Уважавам труда на всички земеделци, производители на плодове, зеленчуци, мляко,

...
Уважавам труда на всички земеделци, производители на плодове, зеленчуци, мляко,
Коментари Харесай

Николай Денков заяви, че земеделци с яхти, купени от субсидии, са в основата на предстоящия протест

" Уважавам труда на всички земеделци, производители на плодове, зеленчуци, мляко, месо, тези, които създават нашата храна. Готов съм да работя с всеки един от тях, който дружно с държавното управление е подготвен да реши насъбраните в бранша с десетки години проблеми. Ако някой от тези хора се е почувствал обиден от моите думи, те не се ориентирани към тях, аз съм подготвен да се извиня ". Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министър председателят Николай Денков. Вчера той съобщи, че не е подготвен да договаря със земеделците, които организират огромен протест в понеделник (18 септември), докато те се държат като терористи. Причината за демонстрациите е позволеният от Народното събрание импорт на украинско зърно.

" Но има други, на тях не виждам защо да се оправдавам. Това са тези, които получават лъвския къс от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години, с които помощи от Европейски Съюз и бюджета си построиха вили, купиха си яхти, скъпи коли. Голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този митинг. Моят апел е хората от аграрния бранш да решат в коя от двете групи желаят да вземат участие ", добави Денков. Премиерът уточни, че държавното управление е почнало работа по смяна на методиката, с която се разпределят дотациите.

" Целта е по-балансирано рапределение, което дава повече благоприятни условия на дребни и междинни производители, които създават месо, плодове, мляко, мед. Няма да се учудя, в случай че част от интензивностите са свързани с това ", съобщи Денков.

Премиерът добави, че със съглашение сред Европейската комисия и Украйна е решен един от проблемите, изброени в настояванията на фермерите, и ще бъдат налагани ограничавания на характерни групи артикули съгласно страните и техните специфики, с цел да не се пресити съответният пазар. За това Денков към този момент е приказвал с премиера на Украйна Денис Шмигал, а идната стъпка е България да дефинира от кои артикули какви количества да одобри.

" Това ще се реши след разискване с браншови организации. Поканихме ги, с цел да разбираем какъв е смисълът на съглашението. Вместо да се отзоват, сложиха ултиматуми и заплашиха с блокади, създавайки проблеми за другите жители. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към бранша и сме подготвени за
разговор, незабавно щом браншовите организации са подготвени за градивен
диалог " ", сподели Денков.

Денков изброи още няколко обстоятелството, които не били чути в " осведомителния звук " през последните няколко дни. Подчерта, че държавното управление в никакъв случай не е отказвало разговор с организациите в аграрния бранш.

" Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации от животновъдния бранш, на срещата участваха министърът на земеделието и министърът на финансите. На тази среща всички организации, с дребни изключения, поддържаха отпадане на рестриктивните мерки за Украйна ", сподели Денков. Добави, че протестиращите са взели участие в пет срещи, консултативни препоръки към Министерството на земеделието, и са в контакт с министъра. Същите организации вземат участие в работни групи по стратегическия проект за земеделие.

Една от рецензиите към властта от земеделците е, че отпадането на рестриктивните мерки за импорт от Украйна са признати небрежно без разискване, включително в отрасловата парламентарна комисия.

" Кабинетът е подготвен за разговор с представители на тези организации във всеки един подсектор в земеделието, с цел да се види какви са характерните проблеми и решения ", акцентира Денков.

Не са открити нечисти артикули от Украйна

Тази заран пред " Нова телевизия " Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите направи заявкахляб и закуски да не се създават от зърно от Украйна. По думите ѝ украинската пшеница е притежател на тежки метали, които са неприемливи за произвеждане на храни съгласно европейските стандарти. Не разясни въз основата на какви данни споделя това.

Денков увери, че в България не са допускани артикули, които не подхождат на стандартите и са нездравословни за здравето.

" Има и ще има инспекции на всички артикули, които се внасят от Украйна, От 1 октомври 2022 година до 3 май, когато влиза възбраната за импорт, Агенцията по сигурност на храните е проверила 575 колета зърно, в нито една от тях не са открити нездравословни субстанции. Единствено в една пратка от 40 тона има
установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна. От на следващия ден всички артикули, импорт от Украйна, ще са в допълнение преглеждани от БАБХ ", добави Денков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР