Утре в 10 часа ще стане ясно дали на изборите

...
Утре в 10 часа ще стане ясно дали на изборите
Коментари Харесай

ВАС решава утре дали разписките от машинното гласуване ще се броят ръчно

Утре в 10 часа ще стане ясно дали на изборите на 14 ноември ще се броят всички разписки от машинното гласоподаване, предава БНР. Върховният административен съд изслуша причините на представителите на три от регистрираните за присъединяване във вота обединения против решението на ЦИК разписките от машинното гласоподаване от всичките към 12 000 изборни секции да се преброяват ръчно. Според тях решението е незаконосъобразно, тъй като дописва Изборния кодекс. 

Допълнителен мотив в жалбата против броенето на разписки е, че контролната квитанция не е документ, отразяващ вота на гласоподавателя - подобен е само протоколът, отпечатван от машината, който удостоверява подадените гласове. Изборният кодекс планува запазване на разписките, с цел да послужат при оборване на изборния резултат, само че не и да се употребяват за контролно преброяване от секционната комисия.  

От Централната изборна комисия изпратиха документално мнение, с което желаеха съдът да отхвърли жалбите.

Върховният административен съд към този момент се е произнасял по подобен проблем преди изборите за 46-ото Народно заседание на 11 юли. Тогава магистратите записаха в решението си, че съгласно Изборния кодекс единственият метод за отчитане на изборния резултат е посредством печатане на протокола от системата и че той не съдържа условие за инспекция и броене на контролните разписки. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР