Утре ГМР ще благоволи да се яви в Народното събрание

...
Утре ГМР ще благоволи да се яви в Народното събрание
Коментари Харесай

Елена Гунчева: Имаме за премиер един циркаджия, който обикаля с джипката и врещи „Корона, чао, чао...”.

Утре ГМР ще благоволи да се яви в Народното събрание и да даде доклад за подхванатите ограничения по време на изключителното състояние. И тъй като виждам, че въпросите към него са прекомерно общи и съм сигурна, че ще трансформира чуването в следващия персонален цирк, задавам своите въпроси, които, имам вяра, доста хора си задават:

- Колко са общо заболелите от ковид от началото на изключителното състояние /доказани с тестове/, от умрелите какъв брой са с тежки съпътстващи болести? Колко са умрелите единствено от ковид, без съпътствтащи болести? Към момента какъв брой са заболелите, без умрелите и оздравелите?

- На всички лекари ли са раздадени защитни дрехи, в това число за промяна, както и за лекарите от „ Спешна помощ”? Колко защитни дрехи са създадени /както онлайн твърди ГМР/, какъв брой от тях са закупени от страната и какъв брой са раздадени безплатно на медиците и на други лица?

- На обществено слаби жители обезпечени ли са гратис дезинфектанти, маски за лице /еднократни – за избран интервал от време или за многократна употреба/ с оглед задължението на страната да обезпечи условия за съблюдаване на ограниченията? Осигурени ли са такива отбрани за хората от обществените домове и децата в домовете?

- Колко са съкратените от работа от началото на изключителното състояние и какъв брой от тях са регистрирани в Бюрата по труда /разминаването се дължи на събитието, че не всички могат да получават помощи за безработица и не са се записали заради това/?

- Колко търговци са затворили бизнеса си – в брой и процентно съответствие и какви са вероятностите да продължат активност след края на изключителното състояние, в случай че се вземе поради последна дата 13 май? Какви ограничения планува страната и при какви условия за възобновяване на тези действия?

Държавата ще извърши ли инспекция на всички работодатели, подхванали всеобщи уволнения, за съблюдаване на изискванията на Кодекса на труда?

- Кои са най-засегнатите браншове и какви специалности засягат, за тези хора страната планува ли безплатна помощ и преквалификация?

- По мярката „ 60/40” какъв брой търговци са кандидатствали и на какъв брой са отпуснати помощи? Колко от отпуснатите помощи са за предприемачи, които са олигарси? Колко от получилите помощи са членове на ГЕРБ?

- Колко са разноските за защита, гориво и изключителни хонорари във връзка обиколките на Борисов из България по време на изключителното състояние, както и на съпътстващите го лица?

- Какви са общо загубите на общините по време на изключителното състояние до момента и по какъв начин страната счита да ги компенсира? Предвижда ли се смяна в държавната дотация за общините за тази и вероятно идната година?

- Какви законодателни и стопански ограничения са планувани за след края на изключителното състояние, за стабилизиране на стопанската система?

- Хората, трайно останали без работа и нямащи право на обезщетение за безработица, ще бъдат ли освободени от задължението за здравни осигуровки за избран интервал?

- Какви са загубите за стопанската система към сегашния миг и прогнозите общо до края на годината и по какъв метод страната ще насърчи бизнеса и хората?

- Предвиждат ли се облекчения в таксите за студенти и увеличение на стипендиите?

- Държавата планува ли опрощаване на отговорности за най-задлъжнелите заради изключителното състояние?

- Държавата какъв законодателен пакет от ограничения е планувала за поетапно излизане от икономическата рецесия, с оглед наближаващия завършек на изключителното състояние?

- Държавата по какъв начин ще компенсира притежателите на винетки, които заради изключителното състояние не са имали опция да пътуват?

- Направен ли е цялостен стопански разбор на настоящето положение на стопанската система и какви са индикаторите?

Това са единствено дребна част от въпросите, които не аз, а самото състояние слага. Съдейки по безредните дейности на държавното управление, няма никакъв проект за излизане от рецесията, а очевидно вместо съответни стопански ограничения, държавното управление се надява да изпълни бюджета от санкции, събрани от жителите.
Маските скоро ще ги забравим, само че мизерията дълго време ще бъде наш сателит. Мнозинството от българите занапред ще усетят тежестта на рецесията, тъй като към момента се държат на спестявания. Тепърва ще има и нови съкращения и затваряне на компании. Междуфирмената задлъжнялост ще докара до всеобщи банкрути и правосъдни каузи. И за всичко това страната би трябвало да има проект.
А в действителност имаме един циркаджия, който обикаля с джипката с щайга с ягоди и врещи „ Корона, довиждане, довиждане...”.

Елена Гунчева, фейсбук
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР