Ути Бъчваров ще вари домашна лютеница по рецепта от региона

...
Ути Бъчваров ще вари домашна лютеница по рецепта от региона
Коментари Харесай

“Празник на лютеницата” ще се проведе в село Маноле

Ути Бъчваров ще вари домашна лютеница по рецепта от района на

селата в Община  „ Марица “!

„ Празник на лютеницата “ ще се организира на 9 септември от 11 часа в Културно Информационен център „ Малтепе “ – с. Маноле.

„ Празникът на Лютеницата “ за първи път ще се организира на територията на Община „ Марица “ – в с. Маноле на 9 септември 2023 година – и ще се трансформира в традиция за жителите на общината. Кулинарният експерт Ути ще вари особено за жителите на Община Марица домашна лютеница по локална рецепта, пред погледите на посетителите на празника в Културно-информационен център Малтепе.  Бригада от младежи ще кълцат моркови и лук, ще мелят печени чушки и патладжани от рано сутринта, а сместта след това ще къкри в голяма тава. Всички ще могат да се насладят на вкусната рецепта с домакински самун от подници, основан по обичайната рецепта от бабите.

В рамките на събитието ще се организира ревю на локални домашно приготвени  продукти.  Ще се организира и конкурс за най-вкусна домашна лютеница от селата на общината, на който ще премерят сили най-големите майстори в приготвянето на обичаната бабина лютеница. Почитателите на същинските усети, жителите и гостите на Община „ Марица “ ще могат да се насладят на разнообразни обичайни храни и художествени произведения от района, както и да схванат по какъв начин се прави лютеница и локални гозби.

Събитието се организира в осъществяване на Проект „ Празник на лютеницата “, финансиран по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони по Процедура посредством асортимент на планови оферти по подмярка 19.2 „ Прилагане на интервенции в границите на тактики за водено от общностите локално развиване “ на Мярка 19 „ Водено от общностите локално развиване “ с контракт за безплатна финансова помощ BG06RDNP001-19.019-S2-12.01.2022 г г с Държавен фонд „ Земеделие “.

Целта на плана е да се запази и развие локалната еднаквост на основата на живото нематериално културно завещание на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развиване, чрез консолидираното му в туристически действия и артикули.

„ Специална книга с предписания ще запечата най-хубавите мостри на храната като културно завещание. Това ще разреши приобщаването на повече хора към културните обичаи на популацията на Община „ Марица “, показа кметът на Община „ Марица “ – Димитър Иванов.

Каним всички поданици и посетители на Община „ Марица “ да споделят прекарването „ Празник на лютеницата “ – на 9 септември от 11 часа в КИЦ „ Малтепе “ с. Маноле.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР