Установен е конкретен извършител на хакерската атака срещу сайтове на

...
Установен е конкретен извършител на хакерската атака срещу сайтове на
Коментари Харесай

Експерт: Ако България и нейните институции са нарочени, ще има още хакерски атаки

Установен е съответен причинител на хакерската офанзива против уеб сайтове на държавни институции в събота. Виновникът за тях се намира в Русия. Информацията пристигна от шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Българската прокуратура пък разгласи, че офанзивата идва от съветския град Магнитогорск. Руската хакерска група KillNet пое отговорност за осъществяването ѝ.

В формалния си канал в „ Телеграм “ KillNet разгласи, че ще извърши офанзиви, свързани с отвод от услуги. Това изясни пред БНР Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията, чийто уеб сайтове също бяха ударени.

„ При тези офанзиви се употребяват завладени устройства, свързани с интернет. Може да става въпрос даже за перални и тв приемници, които са свързани с световната мрежа. Извършват се милиони съобщи, с цел да се затрудни работата на даден уебсайт. Тези офанзиви обаче са безобидни “.

Преди няколко месеца също имаше сходни офанзиви, подсети той.

„ Вероятно българските служби са почнали следствието още тогава. Сега са разпознали същия почерк “.

Трудно е да се повярва, че в модерна Русия такава група може да съществува без знанието на съответните служби, счита Тодор Галев.

„ Трябва обаче да вършим разлика от други, които са основани от държавните служби там. KillNet са единствено деятели, вярващи, че войната в Украйна е обективна “.

Хакерските офанзиви против Центъра за проучване на демокрацията стартират още през 2016 година, изясни той.

„ При сегашната беше посегнато и на вътрешната ни осведомителна инфраструктура, освен на уеб страниците “.

Ако България и нейните институции са нарочени, ще има още офанзиви, счита специалистът от ЦИД.

„ Това тече от началото на войната в Украйна по отношение на разнообразни институции в целия свят “.

Проверките, направени от министерството на електронното ръководство в предходното държавно управление, демонстрираха, че една огромна част от институциите у нас неглижират кибер защитат, подсети той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР