Успехът на американския мини-сериал на HBO Чернобил за един от

...
Успехът на американския мини-сериал на HBO Чернобил за един от
Коментари Харесай

Сериалът "Чернобил" е довел до 40% скок на туризма край централата

Успехът на американския мини-сериал на HBO " Чернобил " за един от най-тежките нуклеарни произшествия в света е предиздвикал голям брой туристи да пожелаят да видят нуклеарната централа и призрачния зарязан град в непосредствена непосредственост, споделя " Ройтерс ".

Една туристическа организация от Чернобил е оповестила 40-процентов скок в резервациите, откогато поредицата на HBO стартира излъчването си при започване на май и получи голям брой положителни мнения от феновете и рецензията.

През април тази година бяха маркирани 33 години от злополуката, провокирана след несполучлив тест на сигурността в четвърти реактор на нуклеарната централа, след който облак от радиоактивни частици доближи огромна част от Европа.

Мини-сериалът на HBO показва събитията след детонацията, огромната акция по почистването и минимализирането на вредите, както и последвалото следствие.

Районът към централата носи чувство за постапокалиптично пустота, където обикалят бездомни кучета, а растителността пробива изоставените здания, останалибез прозорци.

В Припят, призначният град, който в миналото е бил дом на към 50 хиляди души, работещи най-вече в централата, има увеселителен парк с голямо виенско колело, което в никакъв случай не е било позлвано, защото е трябвало да бъде намерено за прилагане на празника на 1-ви май в годината на злополуката.

За да видят всичко това с екскурзовод на британски език, туристите са подготвени да платят по към 100 $ на човек.

Сергей Иванчук, шеф на туристическата организация SoloEast споделя пред " Ройтерс ", че компанията им следи 30-процентов скок на визитите в региона през май 2019 година спрямо тези от предходната година. Резервациите за юни, юли и август са скочили с 40% откогато HBO пусна мини-сериала, споделя той.

Ярослав Йемеляненко, шеф на Chernobyl Tour, споделя, че е очаквал сходно нарастване поради поредицата. Неговата компания предлага специфична обиколка на местоположения, които са пресъздадени в сериала, измежду които е и бункерът, където в началото локалните ръководещи вземат решение да не изтеглят града незабавно след детонацията.

 Сериалът
© Reuters

Онези, които идват за дневни визити, се качват на рейсове от центъра на Киев, с които пътуват 120 км., с цел да стигнат до отцепения регион. Там могат да прегледат паметниците на жертвите, изоставените селища и да обядват в единствения настоящ ресторант в град Чернобил.

Част от обиколката включва и посещаване на региона към четвърти реактор, който от 2017 година е затрупан с голям железен саркофаг с височина 105 метра и обгръща целия регион на детонацията. Екскурзията завършва с разходка из Припят.

" Много хора идват тук, задават въпроси за телевизионния сериал, за събитията. Хората стават все по-любопитни ", разяснява Виктория Брожко, която твърди, че регионът е безвреден за гости. По думите й за цялото посещаване в отцепения регион към Чернобил човек получава към два микросиверта, което се равнява на количеството радиация, което би поел, в случай че си остане у дома за 24 часа.

Под едно и също небе

Когато Крейг Мазин, основателят на мини-сериала " Чернобил " идва на обиколка преди да напише сюжета на поредицата, той разказва визитата с думите: " Не съм набожен човек, само че това е най-близкото до религиозното, което в миналото ще усещам. "

" Да стъпвам там, където и те са вървяли, е толкоз необичайно, както и да бъдат под същото небе. Започваш да ги чувстваш по-близки, в смисъл на това кои са били ", споделя той в подкаста на HBO, отдаден на сериала.

 Сериалът
© Reuters

Катастрофата и методът, по който управляващите се оправят с нея - евакуацията, която те подреждат чак 36 часа след индицента - демонстрира минусите на руската система с нейнити неизброими бюрократи и закоравялата просвета на секретност. Инцидентът убива 31 души на място и принуждава десетки хиляди да се изтеглят. Крайният брой на тези, убити от болести, породени от радиационното облъчване, продължава да е предмет на голям брой диспути и до през днешния ден.

Изследване от Беларус пресмята общия брой на смъртни случаи, породени от злополуката, на 115 хиляди, което е доста повече от регистрираните от Световната здравна организация 9000.

" Не може да дойдете до Киев и да не употребявате опцията да видите това неповторимо място, споделя Гарет Бъроус, 39-годишен медицински служащ от южна Англия. " Ние започнахме да гледаме сериала, тъй като по този начин или другояче към този момент бяхме планували да посетим мястото, само че считам, че туризмът ще се повиши поради поредицата. Определено разпалва интереса ", добавя той.

Тиеме Бозман, 18-годишен студент от Холандия, се тормози, че скокът на туристите ще има отрицателен резултат. " Вече има много туристи тук и по някаъв метод това пречи на чувството, че си в изцяло зарязан град. Според мен колкото повече туристи идват тук, това ще скапе прекарването ", добавя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР