Усещането да посрещнеш деня на Възкресение не само извън града,

...
Усещането да посрещнеш деня на Възкресение не само извън града,
Коментари Харесай

Пет манастира, в които да посрещнем Великден

Усещането да посрещнеш деня на Възкресение освен отвън града, само че и на някое свещено място, е неописуемо. Никога няма да не помни мистичния боязън, който изпитах преди години в Добринище, когато посрещнахме дванадесетия час със свещичка в ръка под клоните на огромните борове в църковния двор. В огромните манастири в България е още по-вълнуващо, стига да харесвате тържествеността и ритуалността на религиозните обреди, които там се точат от Цветница през цялата Велика седмица, та чак до Възкресение. Ето пет хрумвания за посрещане на Великден в едни от най-хубавите български манастири...

 

Рилски манастир

На към час път от София, уютно скътан в гънките на Рила, Рилският манастир ни посреща постоянно със самочувствието освен на най-големия български манастир, само че и седин от културните знаци на България. Включен в листата на Юнеско за международното културното завещание, Рилският манастир може да предложи доста освен на вярващите, само че и на феновете на архитектурни и исторически забележителности. Построен е през десети век на мястото на остарял храм от най-големият български светия - Св. Иван Рилски или от негови възпитаници. Можете да отседнете в килиите на самия манастир или в близкия хотел Царев връх, само че би трябвало да побързате с резервациите.



 

Троянски манастир

На към час и половина от София, Троянският манастир притегля с огромния си и величествен двор и с фамозната икона " Св. Богородица Троеручица ", която съгласно легендата сама избрала манастира за собствен дом. Църквата пък е изписана от занаятчия Захарий Зограф от Самоковската школа. Около манастира има още доста за виждане и разглеждане - село Орешак, с занаятчийските си работилници и Природонаучния музей в с. Черни Осъм.



 

Дряновски манастир

Магическо местенце. Реката, планината, мемориала за починалите в Априлското въстание четници на Бачо Киро и поп Харитон, пещерата " Бачо Киро ", дребната сгушена църквица. Можете да отседнете в близкия хотелски комплекс, който е съвсем част от манастира и в чийто ресторант вършат най-хубавите мекици на света. Не пропускайте да се отбиете и в китното Дряново, където да видите музея на Колю Фичето, моста над река Дряновска, издигнат от великия занаятчия и Часовниковата кула.



 

Соколски манастир

Соколският манастир “Успение Богородично ” е ситуиран по горното течение на река Янтра, високо измежду северните скатове на Стара планина. Намира се в местността Соколова пещера на 11 км югоизточно от Габрово и на 3 км от Етъра, които също наложително би трябвало да посетите. В средата на обширния двор се намира чешмата с осем чучура, дело на дряновския занаятчия Колю Фичето.



 

Бачковски манастир

На към два часа от София, само че доста покрай Пловдив, Бачковският манастир се гуши в подножието на Родопите и притегля с живописния си двор и високия кипарис, охраняващ църковния двор. За страдание там не дават да се вършат пейзажни фотографии, без разрешението на игумена. В непосредственост можете да посетите Асеновата цитадела и Асеновград или да се запилеете по Родопите - какво по-хубаво от това?

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР