Управляващото мнозинство отказа да спре изтичането в следващите 6 месеца

...
Управляващото мнозинство отказа да спре изтичането в следващите 6 месеца
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: Управляващите позволиха изтичането на още 366 млн.лв. към кръга „Капитал“

Управляващото болшинство отхвърли да спре приключването в идващите 6 месеца на още 366 млн. лв. към кръга „Капитал“. 

Това съобщи зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Рамадан Аталай, член на ЦОБ на Движение за права и свободи, на брифинг в Народното събрание. На него той изясни следствията от отхвърлянето в енергийна комисия на импортираното от Движение за права и свободи проекторешение за спомагателни ежемесечни вноски във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ от производители на електрическа сила.

Целта на плана бе да съберем тези нужни средства във Фонда, с цел да може да бъде продължен интервалът за подкрепяне на бизнеса, общините, лечебните заведения, учебните заведения, обществените домове, детските градини и всички останали институции, които са наранени от повишението на цената на електрическата енергия, изясни Аталай.

Изненадващо за нас, откакто представихме нашите претекстове, всички партии от ръководещото болшинство гласоподаваха срещу. Основният им претекст бе, че сме показали решение, а не законопроект, сподели още националният представител от Движение за права и свободи. Той изясни, че Движението е подало проекторешението на 22 март с ясната концепция, че до 1 април би трябвало да бъде признато, с цел да може да се съберат тези средства, които до момента остават в ръцете на производители на електрическа сила от възобновими енергийни източници.

След представянето на нашето проекторешение първи реагираха кръгът „Капитал“. Само че в техният разбор, който показаха пред нас, си признаха, че от разликата сред прогнозната цена и цената на пазара, на която продават, при тях, производителите на сила от ВЕИ, остават 60 милиона лв., заяви Рамадан Аталай.

От юли предходната година до февруари 2022 година от разликата, откакто при тях остава облагата от 9-те % за възвращаемостта на плана плюс още 20% в допълнение за възобновимите енергийни източници, при кръга „Капитал“ и всички тези, които вземат участие в това, държавното управление е оставило 366 233 000 милиона лв., разкри Аталай.

Същевременно държавното управление не откри метод да внесе тяхно решение, техен законопроект, с цел да може да вземе тези средства, които акумулират и в АЕЦ, и във водните електрически централи на НЕК, разяснява още енергийният специалист на Движение за права и свободи. И съобщи: „Дотук обезщетенията към бизнеса са от бюджета и Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Ако нашето решение беше признато, щяхме да спрем за идващите 6 месеца още 366 млн. лева да отидат в ръцете на тези, които разполагат с ВЕИ-ата и които първи реагираха на плана ни, сподели Рамадан Аталай.

Мога да ви кажа още доста числа, свързани с онази голословна облага, която остава в ръцете на производителите на електрическа сила. Те до момента са към 3 милиарда Очаква се още 3 милиарда, които ще бъдат извоювани въз основа на високия растеж на електрическата енергия, да отидат в ръцете им. Тази цена я заплаща данъкоплатецът, българското общество, безапелационен бе Аталай.

Не можаха ръководещите да намерят сили в себе си, макар нашата молба, да внесат техен законопроект, тяхно решение и да се откри метод, щом подкрепяме бизнеса, да пожелаеме от него да не калкулира цената на електрическата енергия в продукцията си, акцентира енергийният специалист на Движение за права и свободи. И посочи, че това е една от аргументите за галопиращата инфлация, която няма да спре.

Движение за права и свободи не се отхвърля от концепцията си. Тя към този момент е написана в проектозакон, който бе импортиран в Народно събрание. Нашата молба е министър председателят да откри опция по най-бързия метод да накара неговите народни представители да се разграничат от кръга „Капитал“. И да поддържат законопроекта, който сме подготвили и подписали. Този законопроект е в полза на обществото и срещу всички тези, които печелят сега от производството на електрическа сила и от обезщетенията, които получава бизнесът, сподели Рамадан Аталай.

Той разяснява и мораториума върху цената на тока и парното, който изтича през днешния ден. Мораториумът донесе задоволително отрицателно отношение към България. Няма друга страна, която да е въвела мораториум, сподели националният представител.

Аталай заяви, че съгласно информацията, с който разполага при новото ценообразуване цената на тока за битовите консуматори няма да бъде нараснала, тъй като ще се вземе несъмнено количество сила, създадено от нуклеарната централа.

Но не по този начин стои въпросът с топлофикациите – поради динамичността в цената на газа. Топлофикациите ще бъдат съществено натоварени, предвижда Рамадан Аталай.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР