Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза в петък, че

...
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза в петък, че
Коментари Харесай

Георгиева, МВФ: Фед действа отговорно за лихвите, справянето с Covid-19 е от ключово значение



Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева сподели в петък, че освен централните банкери би трябвало да се борят с инфлацията, само че и другите политици би трябвало да играят основна роля, в това число посредством усилване на имунизациите за преустановяване на пандемията от Covid-19.

По време на виртуален панел на Световния стопански конгрес в петък Георгиева уточни, че Федералният запас на Съединени американски щати, който алармира, че възнамерява да стартира да покачва лихвените проценти, " работи отговорно, тъй като американската инфлация се трансформира в стопански и обществен проблем ", съобщи Ройтерс.

Г-жа Георгиева сподели, че е значимо централните банкери да се управляват от данните, с цел да отговорят на инфлацията, както и да оповестяват ясно за всяко идно стягане на паричната политика (за повдигане на лихвите), само че също по този начин е от решаващо значение и отговорът на други политици, изключително посредством увеличение на напъните за повишение на равнищата на имунизация по света.
" Първо и на първо място би трябвало да признаем значимостта на битката с пандемията ", сподели тя, отбелязвайки, че 86 страни по света не са постигнали задачата да имунизират най-малко 40% от популацията си до края на 2021 година.

Тя също по този начин означи, че инфлацията е характерно за дадената страна събитие, което прави отговорите на политиката по-сложни през 2022 година, в сравнение с през 2020 година - първата година на пандемията. " Така че, към този момент не можем да имаме една и съща политика на всички места. Тя би трябвало да е характерна за съответната страна. И това прави работата ни доста по-сложна ", сподели шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева уточни, че има вяра, че Фед има поради " деликатния баланс сред битката с инфлацията и отбраната на икономическото възобновяване " и сподели, че стягането на паричната политика в Съединени американски щати може да сътвори проблеми за страните с високи равнища на дълг, деноминиран в долари, както и да " полее със леден душ " слабото икономическо възобновяване в някои страни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР