Управляващите оттеглиха скандално законово предложение по същия начин, по който

...
Управляващите оттеглиха скандално законово предложение по същия начин, по който
Коментари Харесай

Управляващите мълчаливо оттеглиха скандалната поправка за държавните чиновници

Управляващите отдръпнаха скандално законово предложение по същия метод, по който бе импортирано през ноември предходната година - безмълвно. То даваше опция висши държавни служители да вземат участие в управителен и управителни препоръки на държавни предприятия, за което се получаваха и съответните спомагателни приходи - заплати и бонуси.
Това изобретение се правеше по допустимо най-лошия метод – с ремонти в Закона за обществените предприятия (ЗПП), заровени в преходните и заключителните разпореждания на план за промени в Закона за железопътния превоз. За тази смяна алармира Мая Манолова, напомнят от в. “Сега”.

Между първо и второ четене на законопроекта се оказа, че група депутати от ГЕРБ тихомълком се отдръпнали скандалното предложение.

В претекстовете си за отпадането му неразбираемо са записали, че желаят да " уточняват наредбите, свързани с опцията избрани категории лица да имат правото да вземат участие в органите за ръководство и надзор на обществените предприятия ". При разискването на текста в пленарната зала в сряда нито един от тях не откри куража да изясни от парламентарната естрада какво ги е предиздвикало да отдръпват поддръжката си за концепцията на държавното управление.

В същото време Народното събрание утвърди останалата част от предлагането на Министерския съвет, засягащо обществените предприятия. С него се анулира текст от ЗПП, който гласи, че държавните предприятия, основани със специфични закони, които реализират най-вече обществени функционалности и политики, се реорганизират в административни структури. Срещу анулацията на тази наредба се изрекоха от финансовото министерство. В документално мнение до Народното събрание от ведомството показаха, че към момента се изготвя разбор, който да покаже дали упоменатите предприятия реализират най-вече комерсиална активност или такава с обществена функционалност.

Срещу измененията в закона се изрекоха от Българска социалистическа партия.

Депутатът от опозицията Димитър Данчев подсети, че ЗПП е напълно нов - признат е в края на 2019 година, а към този момент в него се вършат съществени проверки.

" Министерски съвет предлага едно, а сътрудници от болшинството внасят промени на тези промени, като оферират някои от тях да отпаднат, с цел да стане кашата цялостна и да не може никой да разбере какво се случва ", уточни той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР