Управляващи и опозиция в спор за новия данък върху колитеПромените

...
Управляващи и опозиция в спор за новия данък върху колитеПромените
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция в спор за новия данък върху колите

Управляващи и съпротива в спор за новия налог върху колите
Промените в данъчните закони, предвиждащи повишението на данъците за старите коли, които замърсяват въздуха повече, още веднъж опълчи ръководещи и съпротива в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От два часа депутатите дебатират по преходните и заключителните разпореждания в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се вършат промени в Закона за локалните налози и такси, предвиждащи смяна във формулата за установяване на налозите на леките коли. Въвежда се нов екологичен съставен елемент, съгласно който притежателите на остарели и замърсяващи коли ще заплащат по-висок налог. Увеличението ще бъде с до 30%, само че съответният размер зависи от ставката, избрана от съответния общински съвет.

Против тази данъчна смяна изрично се оповестиха от опозицията. „ 70% от колите в България ще бъдат обложени с по-висок налог. Това са колите на по-бедните български жители “, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов. Според него при всяка смяна в данъчната политика би трябвало първо да се мисли първо за жителите, които пълнят хазната. „ Вие вършиме една сериозна крачка в посока на това да лишите българските жители от опцията освен да си закупуват коли, само че и да карат старите си. На всичко от горната страна, сега цените на горивата хвърчат до небесата, а хората стачкуват “, добави още Иван Иванов.

Колегата му Таско Ерменков също разкритикува ръководещите поради плануванаъа смяна. „ Недейте да търсите всевъзможни способи, с цел да си попълните фиска, тъй като не може да го извършите през стопанска система и добавена стойност, а през налози. И то на гърба на бедните! Както постоянно – бедният заплаща всичко! “, съобщи Ерменков от трибуната.

Депутатът от „ Обединени патриоти “ Георги Колев отбрани измененията като се базира на статистика, съгласно която съвсем 700 души на година в страната умират от пътни катастрофи, а в резултат на разнообразни болести, породени от мръсния въздух, умират хиляди. Според него всички би трябвало да поддържат напъните за реализиране на по-чист въздух в България, а този, който замърсява да заплаща повече.

Ивелина Василева от ГЕРБ също се базира на тревожната статистика, обвързвана с мръсния въздух и прикани за решителни дейности за смяна в тази посока. „ Трябва да имаме цялостна политика, обвързвана с главните замърсители. За България това са битовото отопление и превозът. Транспортът е втори поред “, аргументира се тя. Според нея в полемиката не става въпрос за самоцелно събиране на пари, а въвеждане на по-добър стандарт на живот и запазване на човешкото здраве.

Според ръководещите с измененията се вкарва правилото „ замърсителят заплаща “, чието консолидиране ще подтиква потреблението на екологично чисти транспортни средства.

Патриотът Павел Шопов пък прикани ГЕРБ да премислят предложенията си за смяна в данъка за колите. „ Ако този бюджет не е каца с мед, то той е една огромна делва с мед. И на този кюп с мед вие сипвате две лъжички катран. Защо? За няколко милиона лв. повече! “, разгневи се той от трибуната.

Новите данъчни правила ще обиден забележителна част от притежателите на коли. Според данните записаните у нас транспортни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едвам към 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР