Управляващата партия в Грузия започва процедура по импийсчънт срещу президента

...
Управляващата партия в Грузия започва процедура по импийсчънт срещу президента
Коментари Харесай

Управляващите в Грузия започват импийчмънт срещу президента след нейни посещения в ЕС


Управляващата партия в Грузия стартира процедура по импийсчънт против президента на страната Саломе Зурабишвили, заяви локалната организация Интерпрес, представена от Ройтерс.

Причината са визитите ѝ в Европейския съюз (ЕС), които са били осъществени срещу волята на държавното управление.

Управляващата партия " Грузинска фантазия " е известна с близостта си с Русия. Президентът заема твърда проевропейска позиция, като неведнъж е подлагала на критика държавното управление за близостта му с Москва.

В петък водачът на " Грузинкса фантазия " Иракли Кобахидзе сподели, че Зурабишвили " жестоко е нарушила " конституцията на страната, заради което партията ще стартира процедура по импийчмънт.

" Правителството на Грузия има за цел подсилване на страната, в това число и подсилване на външните ѝ позиции. Виждаме, че Саломе Зурабишвили работи с противоположни ползи ", сподели Кобахидзе.

В началото на 2022 година , след началото на войната на Русия в Украйна , Грузия кандидатства за участие в Европейски Съюз, само че Брюксел ѝ отхвърли статут на кандидатка, като изиска преди този момент да бъде изпълнен пакет от промени.

Лидерът на " Грузинска фантазия " счита, че страната заслужава да получи подобен статут и счита визитите на Зурабишвили в Европейски Съюз за контрапродуктивни.

Самият Кобахидзе споделя, че не има вяра в триумфа на процедурата по импийчмънт, защото ръководещата партия има нормално болшинство в Народното събрание, което не би било задоволително при гласуването.

" Грузинска фантазия " ръководи страната от 2013 година Оттогава е арестувала над 100 длъжностни лица от своите прародители. Сред тях е и някогашният президент на страната - , считан за проевропейски и пронатовски политик.

Зурабишвили е определена за президент на Грузия през 2018 година с поддръжката на " Грузинска фантазия ", като по-късно връзките ѝ с партията се утежняват.

Тя неведнъж е упреквала групировката, че е проруска и незадоволително ангажирана с присъединението на Грузия към Европейски Съюз и НАТО. " Грузинска фантазия " отхвърля това.

Последният огромен конфликт на президента с държавното управление беше при започване на годината. Тогава предлагането на " Грузинска фантазия " за приемането на закон за задграничните сътрудници , провокира публично неодобрение.

Хиляди хора стачкуваха против закона и в поддръжка на европейското бъдеще на Грузия. Зурабишвили ги поддържа и сподели, че ще наложи несъгласие на закона. Впоследствие той беше.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР