Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев обяви, че лекарите

...
Управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев обяви, че лекарите
Коментари Харесай

Здравната каса смекчи изискванията лекарите да изписват само евтини лекарства

Управителят на здравната каса доктор Дечо Дечев разгласи, че лекарите ще имат лечебни други възможности за пациентите със скъпоструваща терапия.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Парламентарните комисии утвърдиха бюджета на здравната каса

Проектът планува прелицензиране на всички лекарски кабинети и лечебни заведения, както и лекуване единствено с евтини артикули
1 ное 2018
Надзорният съвет на здравната каса ще гласоподава с 490 млн. лева по-голям бюджет

Парламентът да позволява нови лечебни заведения, гласи законопроектът за парите на институцията
21 окт 2018 Множество значими промени ще настъпят сред първо и второ четене на закона за бюджета на здравната каса, който в четвъртък беше утвърден в бюджетната и здравната комисии на Народното събрание за първо четене. Това стана ясно в петък от взаимна конференция на заместник-министъра на опазването на здравето Жени Начева и шефа на здравната каса доктор Дечо Дечев.

Първата от тези промени е, че значително се лимитира обсегът на условието касата да заплаща единствено разходоефективни медикаменти, което всеобщо се пояснява като обвързване към лекарите да изписват единствено най-евтините артикули.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус На последващо място, лекарите от цялата страна няма да бъдат задължавани да пътуват до столицата, с цел да пререгистрират кабинетите си, както фигурираше в първичния текст на проектозакона, а ще могат да създадат това и пред районните здравни инспекции.

За първи път от много години здравната каса и здравното министерство не са на разнообразни позиции по перата на бюджета и за нуждата от промени в здравните закони, обявиха в петък Жени Начева и Дечо Дечев. Обичайната процедура през предишни години е министерството да преправя бюджета, препоръчан от касата, като двете страни водиха война чии цифри и законови текстове да останат в крайния вид.

Проблемът в настоящия проектобюджет обаче е много по-различен и не се състои в числата, а в над 40 страници преходни и заключителни разпореждания, с които се трансформират здравните закони и се проккарват базисни структурни промени в системата на опазването на здравето. Тези промени провокираха мощно неодобрение и аргументирани рецензии измежду съсловието и пациентите. Точно във връзка с тях обаче, и министерството, и касата са единомислещи, разясниха двамата. Същевременно, те дадоха да се разбере, че някои от най-критикуваните текстове ще бъдат поправени.

За кого са разходоефективните медикаменти

Т.нар. разходоефективност на медикаментите или условието пациентите да получават лекарство с най-хубаво съответствие цена-качество няма да важи за всички над 1300 медикамента, които касата заплаща изцяло или отчасти, стана ясно от думите на доктор Дечо Дечев. Същевременно, от листата с платени артикули няма да отпадне нито един медикамент, обявиха и Дечев, и Начева, която е и ръководител на надзорния съвет на НЗОК.

Изискването за разходоефективност ще се ползва единствено за изцяло платените лекарства с протоколи от здравната каса. Такива са да вземем за пример инсулините, психиатричните медикаменти, продуктите за множествена склероза и доста други скъпоструващи лекарства. Пациентите, които към този момент се лекуват със скъпоструваща терапия, ще продължат да я употребяват и няма да се постанова да сменят продукта. Новите пациенти, обаче, ще стартират лекуването си с най-разходоефективния медикамент.

" Тъй като протоколите важат три или шест месеца, при приключването им лекуващите лекари ще създадат преоценка на лечението и в случай че пациентът се нуждае от различен медикамент за същото заболяване, ще могат да изпишат него ", разяснява доктор Дечо Дечев.

Управителят на касата сподели още, че плануват част от медикаментите, които сега се заплащат от касата, да преминат още веднъж през оценка на здравните технологии и вследствие на това да бъдат понижени цените им.

В момента правилото за разходоефективността към този момент се ползва за биологичната терапия, която е платена 75% от касата, а за останалата сума работят пациентски стратегии.

Критерият за разходоефективност няма да се ползва при най-голямата група новаторски лечения – онкологичните. През тази година здравната каса ще заплати за онколекарства към 385 млн. лева През идната година за цялата група такива артикули ще бъде заложен растеж от 5.5%.

" Няма да има никакви ограничавания в изписването на онкологични медикаменти. Ако се получи растеж над тази сума, ще сключим контракт с фирмите, които са го формирали, да платят лекуването на пациентите с всеки съответен артикул, който е с по-висок от заложения растеж ", сподели доктор Дечев.

Лекарите ще се пререгистрират в регионалните градове

От поясненията на екипа на здравната каса стана ясно, че лекарите и зъболекарите от цялата страна няма да пътуват до София, с цел да пререгистрират кабинетите си.

В настоящия вид на проектозакона е записано основаване на мегаагенция за медицински контрол, която ще има централа в София и няма да разполага с районни офиси. Заради влизането в действие на нови медицински стандарти по всички специалности до края на март 2019 година, лечебните заведения и лекарите би трябвало да подадат документи в тази организация за пререгистрация на кабинетите и прелицензиране на клиниките.

В момента разрешителните се издават от Регионалните здравни инспекции, които са поделения на здравното министерство. Жени Начева означи, че това ще продължи да бъде по този начин и отсега нататък, като лекарите от извънболничната помощ няма да подават документи в организацията в София, а единствено в РЗИ. Освен това наложителното прелицензиране ще бъде гратис за медиците.
За сметка на това, обаче, лечебните заведения, както и до момента ще би трябвало да подадат документи в София, че дават отговор на новите стандарти.

От текстовете няма да отпаднат условията новите действия на клиниките да се позволяват от Министерския съвет, а откриването на нови лечебни заведения – от Народното събрание.
Жени Начева разяснява, че текстът е подобен на текст в Закона за висшето обучение, съгласно който депутатите позволяват отварянето на нови университети, а логиката е, че става въпрос за работа с обществен запас.

Касата ще заплаща за родителите на лекуващите се в чужбина деца

От управлението на здравната каса увериха, че тя ще получи трансфер с държавни средства, с цел да продължи да покрива изцяло потребностите на децата, които ще се лекуват в чужбина, в това число и средствата за пътешестване, настаняване на съпътстващите родители и преводачи.
Д-р Дечев посочи, че 30% от утвърдените от Фонда за лекуване на деца документи са били без ценова оферта за лекуване и че контролът би трябвало да се усъвършенства.

Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на фонда от квотата на пациентите, отвърна, че няма нито един случай фондът да е изпратил документи без оферта, тъй като това е срещу правилника му за работа и прикани, в случай че има подобен случай, да бъде подаден сигнал в прокуратурата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР