Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев заяви,

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев заяви,
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК: Няма текст как да се разпределят парите от пътеки за заплати на лекари и сестри

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Дечо Дечев съобщи, че досега няма постъпило предложение към Националния рамков контракт (НРД) за това по какъв начин ще се разпределят приходите от клинични пътеки за заплати на лекари и медицински сестри. Това беше неведнъж дадено както от здравния министър, по този начин и от Българския лекарски съюз с цел да се отговори на настояванията на протестиращите медицински сестри за понижаване на ножицата във възнагражденията.

“Няма законов текст, който да задължи Здравната каса (НЗОК) и Лекарския съюз (БЛС) да показват в Националния рамков контракт (НРД) каква част от приходите на лечебните заведения са за заплати “, заяви Дечев в четвъртък пред БНР.

Министърът на опазването на здравето би трябвало да изготви такава нормативна смяна, която да позволява текст, обвързван с разпределението на средствата на работни заплати в идния рамков контракт, счита той.

" За страдание, макар че БЛС обществено тиражира, че те са обсъждали, в решенията на техния събор отпреди няколко дни липсва въобще коментар на тази тематика (за систематизиране на парите за заплати, залегнало в НРД -бел. ред). Просто в последно време се тиражират едни обещания към медицинските сестри, към съсловието, в действителност обаче такова не е постъпвало в НЗОК и в формалните документи, които ни бяха предоставени от този събор ", изясни Дечев.

Според стандартите за финансова активност, одобрени с разпоредба на министъра, държавните и общински лечебни заведения са задължени да имат правила за систематизиране на работните заплати. Това да се впише в рамковия контракт, като то важи и за частните лечебни заведения, упорстват от НЗОК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР