Управителят на една от големите и успешни университетски болници, дългогодишен

...
Управителят на една от големите и успешни университетски болници, дългогодишен
Коментари Харесай

Успешен директор на държавна болница е кандидатът за управител на здравната каса

Управителят на една от огромните и сполучливи академични лечебни заведения, дълготраен специалист и ръководещ здравната каса доктор Дечо Дечев е един от сигурните номинирани за шеф на здравната каса.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Пациенти стачкуват против наложителните прегледи единствено в София

Учредените от здравната каса лекарски препоръки са противозаконни, болните упорстват за прегледи по местоживеене
2 юли 2018
Трудните здравни промени

Какви са измененията, които Народното събрание ще гласоподава и къде са противоречивите точки
8 май 2015 За следващ път от 2009 година, откогато Народното събрание избира шеф на здравната каса, ръководещите предложиха единствено един претендент за поста. До момента бъдещите шефове, в това число и последният – проф. Камен Плочев, се състезаваха сами със себе си. В случая, обаче, става въпрос за специалист със своя лична ярка обществена позиция по проблемите в здравния бранш и с огромен административен опит в самата здравна каса, министерството, частния бизнес и като шеф на огромна университетска държавна болница.
Това е доктор Дечо Дечев, сега изпълнителен шеф на университетската болница за многопрофилно лекуване " Св. Иван Рилски " - София.
Крайният период за номинации от страна на политическите сили изтича през днешния ден и по-късно претендентите ще би трябвало да показват идея за ръководство на здравната каса пред парламентарната здравна комисия и в пленарна зала.

Един от най-успешните шефове на болница

Най-често споменаваният претендент за шеф, който досега не е заемал тъкмо този пост в здравната каса е доктор Дечо Дечев, който е от 2008 година, с малко спиране, беше шеф на една от най-успешните като финансови индикатори академични лечебни заведения - " Св. Иван Рилски " - София. Д-р Дечев е работил в здравното министерство, пет години в здравната каса, където беше завеждащ лекарствената дирекция и заместител шеф през интервала 2001-2002 година, още веднъж заместител шеф за времето до 2005 година, а по-късно три години беше член на управителния съвет, който тогава беше шапката на институцията. От 2008 година доктор Дечев оглави борда на " Св. Иван Рилски ". При ръководството му клиниката стана една от трите от общо 65 държавни лечебни заведения с позитивни финансови резултати.

Отстранен поради позиция

При ръководството на Петър Москов, обаче, Дечев беше отхвърлен от поста по време на отпуската си. Причината беше несъгласието му с цялостната политика на министъра. Конкретният мотив беше, че в този миг Москов беше предложил обединяване на деветте лечебни заведения в карето на Медицинска академия и беше решил, че Дечев е срещу. Дечев се разгласи и срещу въвеждането на идентификация с персонални карти в лечебните заведения, защото клиниките можеха да записват пациенти с копие на документа. В последна сметка Дечев беше уволнен без причина и беше възобновен на поста при ръководството на служебния министър Илко Семерджиев през предходната година.

Дечев е извънредно добре осведомен със здравния бранш във всички негови сегменти и е един от специалистите, чието мнение е уважавано в професионалните и политически среди. Самият той е извънредно известен измежду сътрудниците. Един месец след отстраняването му от Москов екипът на болничното заведение протестираше всеки ден пред министерството и постройката на държавното управление.

Д-р Дечев удостовери пред " Капитал ", че е един от няколкото души, с които са водени диалози за възможна номинация за поста шеф на НЗОК.

Общоприета кандидатура

От ръководещата партия ГЕРБ потвърдиха пред " Капитал ", че доктор Дечев е тяхната кандидатура. От " Обединени патриоти " няма да внасят своя обособена кандидатура и евентуално ще поддържат тази на ГЕРБ.
Българска социалистическа партия ще разисква едвам на следващия ден дали да издига претендент за касата, само че срокът към този момент е минал. Движение за права и свободи няма да има своя кандидатура.
" Кандидатурата на доктор Дечев е извънредно приятна изненада в осъществявания с проблеми здравен бранш ", разяснява номинацията доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание от Движение за права и свободи и един от най-активните членове на здравната комисия, пред които Дечев ще би трябвало да показа своята кандидатура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР