Управител и собственик на пловдивска фирма застават пред Окръжен съд

...
Управител и собственик на пловдивска фирма застават пред Окръжен съд
Коментари Харесай

Управител и собственик на фирма свили 1,1 млн. от данъци

Управител и притежател на пловдивска компания застават пред Окръжен съд през днешния ден по обвиняване за източване на Данък добавена стойност в изключително огромни размери.

Делото е планувано в разпоредително съвещание 8 години след старта на действието, а съдия-докладчик е Теофана Спасова.

Подсъдими са С. И. и Г. П.

С. И. е упрекнат за това, че в интервала от 12.12.2015 година до 12.08.2016 година в Пловдив, като шеф на „ С.т. “ ЕООД, в изискванията на продължавано закононарушение е избегнал определяне и заплащане на данъчни отговорности в изключително огромни размери – 435 668.20 лв..

Сумата съставлява налог върху добавената стойност, а измамата е осъществена посредством потвърждаване на лъжа в подадени заявления, като са употребявани счетоводителите Е. А. и Н. К.

От тях обаче не може да се търси наказателна отговорност заради незнанието на фактическите условия, очертаващи състава на актуалното закононарушение.

Управителят на компанията е отразил в отчетни регистри – дневници за покупките на „ С.т. “ ЕООД– Пловдив,  документи с погрешно наличие – фактури по неполучени доставки с право на цялостен данъчен заем.

Така е приспаднат неследващ се данъчен заем.

Престъплението е квалифицирано по член 255 ал.3 вр. ал.1 т.2 т.6 и т.7 вр. член 26 ал.1 от Наказателен кодекс.

Срещу подсъдимия Г. П. е повдигнато обвиняване в това, че на 01.04.2017 година в Пловдив, като притежател на капитала и ръководещ, е избегнал заплащане на данъчни отговорности в размер на 703 963.72 лв..

Сумата съставлява изискуем годишен корпоративен налог за 2016 година

Бизнесменът не е подал в законоустановения период до 31.03.2017 година Годишна данъчна декларация.

Данъчните отговорности са в изключително огромни размери, а закононарушението е по член 255 ал.3 вр. ал.1 т.1 от Наказателен кодекс.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР