УНСС беше домакин на кръгла маса на тема „Доброволните формирования

...
УНСС беше домакин на кръгла маса на тема „Доброволните формирования
Коментари Харесай

Министърът на вътрешните работи откри кръгла маса „Доброволните формирования – важна и ценна част в борбата с бедствията и пожарите“,

УНСС беше хазаин на кръгла маса на тематика „ Доброволните формирования – значима и скъпа част в битката с бедствията и пожарите “, проведена от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН)-МВР.

Специален посетител на събитието беше министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков.

Сред формалните посетители бяха и основен комисар Николай Николов, шеф на ГДПБЗН-МВР, Благой Станчев, парламентарен секретар на Националното съдружие на общините в Република България, старши комисар Красимир Шотаров, шеф на дирекция " Оперативни действия " към ГДПБЗН, доктор София Стоименова, основен секретар на „ Български червен кръст “.

Ректорът проф. доктор Димитър Димитров поздрави участниците в събитието с „ Добре пристигнали в УНСС! “ и означи, че УНСС през годините има доста положително партньорство с Министерството на вътрешните работи и с Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, което носи добавена стойност на образованието по стопанска система на защитата и сигурността, което университета предлага. Много сме щастливи, че имаме опцията да бъдем домакини на такова събитие и да спомогнем за моделирането и да улесним полемиката за отбраната на популацията при бедствия и пожари и образуване на доброволните формирования, област, която става все по-важна на фона на климатичните промени и провокациите пред които е изправен света “.

Министър Бойко Рашков благодари на проф. Димитров за съдействието и означи, че не се усеща тъкмо като посетител, тъй като е учител в УНСС. Той приветства уредниците и участниците във форума и означи: „ За всяка модерна страна отбраната на популацията при пожари и естествени бедствия, както и опазването на имуществото, културните и материалните полезности, е значима и виновна задача. Общество ни се нуждае от една устойчива, съвременна и работеща система за обезпечаване на тази отбрана “. Министър Бойко Рашков акцентира, че в тази система, с изключение на органите за пожарна сигурност и отбрана на популацията, все по-важна роля имат и жителите, посредством присъединяване си в доброволни формирования.

Главен комисар Николай Николов показа „ Стратегията за развиване на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и други изключителни обстановки в Република България за интервала 2021-2030 година “. Той направи разбор на обстановката за активността на доброволните формирования досега, очерта визията за тяхното развиване и стратегическите цели заложени в документа. Комисар Николов обърна внимание, че „ доброволните формирования са спомагателен и скъп запас на всяка община, за поддръжка и независимо деяние, при пораждане на пожари, бедствия и изключителни обстановки. Усилията единствено на една институция не са в положение да развият доброволното придвижване в оптималната степен. Като работим дружно за поддръжка, поощряване, поддържане и подсилване на доброволчеството, ще бъдем по-ефективни, по-способни да посрещнем провокациите, пред които сме изправени и по-адаптивни към изменящата се среда “, сподели комисар Николов

В кръглата маса с отчет на тематика „ Предизвикателства и вероятности на Национална асоциация на доброволците в Република България “ се включи доктор Ясен Цветков, ръководител на асоциацията. Георги Влайков, началник на непринудено формирование „ Аварийно избавяне Пловдив “, показа активността на организацията.

Във форума участваха представители на регионалните администрации на Смолян, Пловдив, Благоевград, непринудено формирование „ Аварийно избавяне Пловдив “, Национална асоциация на доброволците в Република България, доброволци от 10 клас от град Белово, чиновници на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР