Универсалността на интернет доведе до възникване на широка палитра злодейства

...
Универсалността на интернет доведе до възникване на широка палитра злодейства
Коментари Харесай

Има ли свързаност, има и уязвимост

Универсалността на интернет докара до пораждане на необятна палитра злодейства и голям кръг злонамерени „ гении ”, които крадат, изнудват и отвличат…

Безпилотните коли са на процедура огромни програмируеми машини – и като такива техният програмен продукт може да бъде хакнат и модифициран

Кибер-сигурността става топ-грижа на електроенергийния бранш . Има ли съгласуваност, има и накърнимост , регистрират новите действителности експертите – това важи както за самостоятелните коли, по този начин и за енергийните компании.

В навечерието на конференцията „ Electrify Europe ” Ерик Лакин, ръководещ шеф и началник на поделението за световни осведомителни рисокве в Duff & Phelps, употребява образеца на самостоятелните транспортни средства, с цел да подчертае, че колкото по-съществена е ролята на енергийния бранш в живота ни, толкоз повече този отрасъл би трябвало да мисли за киберсигурността.

Мащабите на заплахите

Безпилотните коли не са елементарни коли. Те са комплицирани елементи от нещо огромно, формирано от редица комплицирани детайли – всички те би трябвало да споделят между тях (в доста случаи – безжично). Дните на елементарните зъбци и бутала са окончателно минало.

Всичко това значи едно: съгласуваност. А там, където има съгласуваност, има и накърнимост. Универсалността на интернет докара до възникването на необятна палитра злодейства и голям кръг злонамерени „ гении ”, употребяващи зловредни стратегии и добре планувани офанзиви, с цел да крадат, да изнудват, да отвличат. Тези добре оркестрирани структури употребяват всяка уязвимост, която намерят.

A това може да включва и опасност от физическо увреждане. Например, в областта на опазването на здравето, ЯМР скенерите, системите за вливане на медикаменти и даже самостоятелните пейсмейкъри биха могли теоретично да бъдат хакнати от незаконни групи – а това би имало ужасяващи последствия.

Ако сходна офанзива засегне самостоятелните транспортни средства, има капацитет за вреди в голям мащаб. Става дума и за физическа опасност за хората, и за още нещо.

Да си представим обстановка, в която в дадена страна се създават спирачните системи за огромен брой европейски транспортни средства. Заради политически спор сред страните обаче хакери, евентуално субсидирани от външната страна, „ задействат ” бъг в спирачната система, употребена всеобщо в колите. Е, икономическите последствия биха били големи!

Всички ние ще спрем да употребяваме колите си, доставките в магазините ще се затруднят, автомобилните прозиводители ще би трябвало да изтеглят от пазара моделите си и да ги преоборудват… Икономическите вреди ще са колосални.

В свят на изменящи се търговски връзки това не е изцяло нереалистичен сюжет. Ето за какво идната огромна смяна в промишлеността ще бъде прекосяването от физическа сигурност към сигурност във всичките й форми.

Ве повече и повече програмен продукт

В света на самостоятелните коли всяка автомобилна част може да бъде хакната – спирачката, кормилото, батерията… Безпилотните коли са на процедура огромни програмируеми машини – и като такива техният програмен продукт може да бъде модифициран. И може, несъмнено, да стане обект на интерес от страна на недобронамерените.

За електроенергийните компании обстановката е доста сходна. В ерата на „ прозюмерите ” (когато семействата по едно и също време употребяват ток и генерират електричество) силата се движи в двете посоки – едни и същи обекти я използват и генерират. В домовете на на хората работят умни електромери. Те мерят тока, проучват, само че и изпращат данни към мрежата на „ енергото ”.

Множество електроцентрали, измежду които все по-голям брой ВЕИ мощности, подават ток по друго време. Системите за предпазване непрекъснато рапортуват какви запаси крият. Всичко това значи, че ръководството на енергийните мрежи е комплициран баланс, от ден на ден подвластен от огромни, програмируеми платформи.

Картината ще се усложни от задаващите се интелигентни електроуреди, както и от растежа на комуналните акумулаторни системи. Може да се каже, че вървим към „ интернет на електричеството ”.

Към нова просвета

Тази нова среда изисква нова просвета. Култура, в която всички – от инженерите до управителните фрагменти – търсят освен това от елементарната функционалност, с цел да подсигуряват, че техните артикули и решения са безвредни и сигурни.

Да се трансформира културата е комплицирано и мъчно. Особено правилно е това във времена, когато технологиите се трансформират с бързо движение – и заканите се развиват скоростно.

Регулациите постоянно са една концепция обратно, те постоянно догонват. Това прави още по-важно фирмите да вземат нещата в личните си ръце, с цел да наложат все по-усъвършенствани „ минимални стандарти ”, с които да подсигуряват, че тяхната платформа за електрозахранване е предпазена.

Образованието и образованието ще бъдат от значително значение. Тяхната задача е да подсигуряват, че във всяка организация има нишка на общо знание и схващане за естеството на заканите, за смисъла на битката с тях и за това по какъв начин тъкмо да се реализира сходна цел.

Но може би даже по-важно е да се подсигурява, че организациите в бранша си приказват между тях – споделяйки информация, статистики, заключения и хрумвания от личните си неповторими прекарвания. Твърде постоянно тези, които са изправени пред хакерски атаки, се борят сами, когато в действителност могат да реализират доста повече, в случай че се обединят.

Нужно е експертите от целия набор на дейностите, свързани с доставките на електрическа енергия, да си приказват, да обменят опит, болки и хрумвания. Така е, тъй като сигурността в кибернетичното пространство е от решаващо значение за отбраната на тези предприятия от вреди, а положителното равнище на отбрана бързо се трансформира в средство за диференциация и конкурентно преимущество.

Точно както сигурността в автомобилния бранш е „ нишка ”, която минава през целия авто бранш през днешния ден, можем да чакаме ограниченията за киберсигурност да имат фундаментална роля за електроенергийния бранш на следващия ден.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР