Уникалната геотермална електроцентрала с хоризонтални шахти в щата Невада(снимка: Google) Център

...
Уникалната геотермална електроцентрала с хоризонтални шахти в щата Невада(снимка: Google)
Център
Коментари Харесай

Заработи първата геотермална централа с хоризонтални шахти


Уникалната геотермална електроцентрала с хоризонтални шахти в щата Невада
(снимка: Google)

Ц ентър за данни на Гугъл в американския щат Невада е почнал да получава електричество от първата по рода си геотермална централа с хоризонтални шахти, заяви интернет колосът.

Електричеството се генерира от вода, загрята до съвсем 200 ℃, издигната от дълбочина над 2 км. За да се обезпечи непрекъсната работа на електроцентралата с номинална мощ 3,5 MW, е трябвало да се пробият хоризонтални кладенци.
още по темата
Уникалният план е осъществен, с помощта на двугодишно съдействие сред Гугъл и стартъпа Fervo Energy. Той ще направи допустимо построяването на сходни съоръжения в доста кътчета на Земята.

Опитът, нужен за основаването на електроцентралата, е заимстван от нефтени служащи, за които хоризонталните сондажи не са оригиналност. Хоризонтална шахта с дължина 990 м с сложена вътре обсадна тръба с диаметър 17,78 см разрешава да се сътвори непрекъснат и постоянен поток от вода, загрята до 191 ℃, със скорост 63 л/сек.

Преди реализацията на плана на Гугъл и Fervo, никой не е мислил съществено за генериране на електрическа сила от геотермални източници с хоризонтални шахти. Инсталацията сподели, че концепцията е работеща и може да бъде възпроизведена на други места.

По-рано Fervo съобщи, че в случай че успее в този план, ще построи даже по-голяма геотермална електроцентрала в Юта. Планът планува обезпечаване на чиста сила за една четвърт от жителите на щата или към 300 хиляди семейства.

По хоризонталния канал с тръбата са положени оптични кабели, които служат като датчици за потока, мерят температурата и динамичността на прекосяване на водата. Параметрите на сондажа се следят непрестанно, непрекъснато.

Произведената сила също се доставя в постоянен режим 24/7 когато и да е на годината, без значение от времето. Тя може да бъде допълнение към слънчевата и вятърната сила, като изглажда пиковете на търсенето и непостоянния темперамент на тези възобновими източници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР