Уникална статуя на Изида от мрамор е била открита в

...
Уникална статуя на Изида от мрамор е била открита в
Коментари Харесай

Статуя на Изида и глава на сатир откриха в Светилището на нимфите в с. Каснаково

Уникална скулптура на Изида от мрамор е била открита в приемната зала на равнището на мозайката на античната вила в светилището. Според археолозите статуетката, която е без глава и ръце, висока към 80 см, е извънредно скъпа, уточни кметът Иво Димов.

Освен нея е била открита и глава на сатир от доближените участници в пировете на господ Дионис. По думите на доктор Веселка Кацарова това са най-ценните находки от обекта през всички сезони на археологически разкопки там, а по думите на кмета Иво Димов- най-ценните за тази година в страната.

Общината ще продължи да финансира работата по откриване на Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково, което е единственият нимфеум в България, едно от най-добре непокътнатите тракийски светилища,датирано към края на втори век, безапелационен бе той.

Подготвя и план взаимно с археолози от Българска академия на науките, за осъществяване на който ще се търси финансиране от подобаващи стратегии, заяви още през днешния ден димитровградският кмет.

Д-р Веселка Кацарова разяснява, че с тези експонати димитровградският музей може да се подреди до световноизвестни музеи, които имат сходни. Работата по реставрацията им ще продължи, след което те ще бъдат показани в цялостния си искра в зала „ Археология “./dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР