Унгарският премиер Виктор Орбан поиска на срещата на върха на

...
Унгарският премиер Виктор Орбан поиска на срещата на върха на
Коментари Харесай

Орбан поиска от ЕС да не започва преговори с Украйна за членство и да не отпуска повече военна помощ

Унгарският министър председател Виктор Орбан изиска на срещата на върха на водачите на Европейския съюз идната седмица да се избегне каквото и да е решение за започване на договаряния за участие, заяви " Ройтерс ".

 

Лидерите ще прегледат рекомендация на Европейската комисия от ноември, с която тя счита, че Киев като цяло е подготвен за старт на договарянията, като има да извърши още няколко уговорката със период до март 2024 година

 

Орбан сложи настояването си в писмо в понеделник до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което се споделя, че Европейски Съюз не би трябвало да трансформира и бюджета си, с цел да обезпечи в допълнение 50 милиарда евро за военна, финансова и икономическа помощ за Украйна до 2027 година

 

" С почитание ви приканвам да не каните Европейския съвет да вземе решение по тези въпроси през декември, защото очевидната липса на консенсус неизбежно ще докара до неуспех. Европейският съвет би трябвало да избегне този контрапродуктивен сюжет в името на единството, нашето най-важно преимущество ", написа унгарският министър председател.

 

Говорител на Мишел отхвърли да разяснява писмото. Но други страни от Европейски Съюз ясно дадоха да се разбере, че желаят да обсъдят вероятностите за участие на Украйна и предлагането за бюджет на срещата на върха, която се организира в Брюксел на 14 и 15 декември.

 

Дипломати от страни от Европейски Съюз, които поддържат Украйна, показаха угриженост, че неналичието на съглашение по отношение на договарянията за участие и финансова помощ на срещата на върха ще бъде огромен политически удар за Киев в разгара на войната, написа " Ройтерс ".

 

Ако Орбан въпреки всичко реши да се възползва от правото на несъгласие на Унгария по двата въпроса, може да се наложи нова среща на върха на Европейски Съюз при започване на идната година.

 

В момента в плана за изводи от срещата идната седмица, върху който работят дипломатите, гласи: " Европейският съвет взема решение да стартира договаряния за присъединение с Украйна и с Молдова. "

 

За Грузия се споделя, че ще получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз " при изискване ", че извършва избрани условия.

 

За Босна в първичния план се показва, че Европейски Съюз е " подготвен да стартира договаряния за присъединение... откакто бъде реализирана нужната степен на сходство с критериите за участие ".

 

Шарл Мишел пътува до Будапеща предходната седмица, само че съгласно източник на " Ройтерс ", е напуснал Унгария " с празни ръце ".

 

След срещата на европейските водачи през октомври, която разисква увеличението на бюджета, с цел да се продължи помощта за Украйна, унгарското държавно управление провежда национално допитване, изпращайки анкети до всички маджарски семейства с 11 въпроса, измежду които за приемането на Украйна в Европейски Съюз и за финансирането на Киев от Европа.

 

Съединени американски щати са изразходили към 96% от до момента утвърдените пакети в помощ на Украйна, заяви съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в дневния брифинг в Белия дом.

 

От началото на войната за Киев бяха заделени към 60 милиарда $ - военна, икономическа и филантропична помощ. От тях към този момент са изхарчени 96%, а особено от средствата за военна помощ - към 90%, посочи той.

 

Преди началото на зимата разполагаме с към 1,1 милиарда $ за Украйна, сподели още Кърби.

 

Камарата на представителите отхвърли да гласоподава спомагателна помощ за страната като част от бюджета на Съединени американски щати за идната година, както и да одобри предлагането на президента Джо Байдън за общ пакет от 106 милиарда $ за укрепване на националната сигурност, ориентирани към конфликтни зони като Украйна, Израел, в Азиатско-тихоокеанския район и границата с Мексико.

 

Вместо това новоизбраният ръководител на Камарата Марк Джонсън опита да прокара противоречив пакет с помощ за Израел в размер на 14,3 милиарда $, който обаче беше блокиран от Сената. Причината за това е, че парите в тази мярка идваха от бюджета на данъчните служби.

Според оценките даването на средствата на Израел ще докара до понижаване на успеваемостта на данъчните чиновници и към 26 милиарда $ несъбрани средства за хазната.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР