Унгарският парламент отхвърли за пореден път предложението за гласуване на

...
Унгарският парламент отхвърли за пореден път предложението за гласуване на
Коментари Харесай

Унгария пак не пожела да гласува за Швеция в НАТО

Унгарският парламент отхвърли за следващ път предлагането за гласоподаване на кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Това отлага в допълнение влизането на скандинавската страна във военния алианс.

Управляващата партия „ Фидес “, водена от премиера Виктор Орбан, има безусловно болшинство в унгарския парламент, само че отсрочва кандидатурата на Швеция от юли 2022 година Днес депутатите от „ Фидес “ блокираха предлагането за насрочване на вота, сподели Агнес Вадаи - народен представител от опозиционната Демократична коалиция и някогашен държавен секретар в Министерството на защитата.

Следващата опция за гласоподаване на ратификацията ще бъде на парламентарното съвещание на 6 ноември, добави тя.

Турция и Унгария са последните две страни от НАТО, които към момента не са утвърдили документа за участие на Швеция. Стокхолм водеше дълги договаряния с Анкара, с цел да потвърди, че не спонсорира тероризма - т.е. считаната за терористична организация от турското държавно управление Кюрдска работническа партия (ПКК). Инцидентите с изгарянето на Корана също забавиха процеса, само че през юли 2023 година турският президент Реджеп Ердоган се съгласи да пусне Швеция в Алианса.

В понеделник Стокхолм се приближи с още една стъпка към присъединението си към НАТО, откакто президентът на Турция изпрати протоколите за присъединение в Народното събрание на страната. Подписът на Ердоган върху протоколите идва след месеци на закъснение, само че не е ясно какъв брой време ще отнеме процесът.

Унгария обаче се оказва последна спънка. Премиерът Виктор Орбан продължава да всява разкол измежду съдружниците и в НАТО, и в Европейски Съюз.

Междувременно " Ройтерс " заяви, че на 8 ноември се чака Украйна да получи положителна препоръка за напредъка към участие в Европейския съюз, вероятно обвързвана с спомагателни условия по отношение на битката с подкупите и правата на малцинствата. Последният въпрос беше издигнат точно от Унгария, която има искания, свързани с етническите унгарци в Закарпатието.

Будапеща от много време блокира пакети на Европейски Съюз за наказания против Русия, както и финансова помощ за Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР