Унгария предвижда да създаде независим орган за борба с корупцията

...
Унгария предвижда да създаде независим орган за борба с корупцията
Коментари Харесай

Унгария създава независим орган за борба с корупцията

Унгария планува да сътвори самостоятелен орган за битка с корупцията с вярата да успокои опасенията на Брюксел и да бъдат деблокирани европейски средства за нея. Това се споделя в разпореждане, оповестено през вчерашния ден вечерта, оповестява Българска национална телевизия.

Новият орган, който би трябвало да бъде основан до 21 ноември, ще бъде претрупан със задачата да предотвратява, открива и намира решение на нередностите, свързани с ръководството на европейските средства, се споделя в документа, оповестен в Държавен вестник.

Паралелно с това ще бъде основана и работна група, която ще бъде натоварена със задачата за битка с корупцията, формирана главно от членове на държавното управление и на неправителствени делегати, се споделя още в постановлението.

Европейски Съюз е обезпокоена по отношение на потреблението на средства от бюджета на съюза от държавното управление на националиста Виктор Орбан, който е на власт без спиране от 2010 година Тя акцентира като претекст за тези свои терзания изискванията за възлагане на публични поръчки, както и неналичието на надзор и бистрота.

Сега Будапеща показва, че подхваща промени в отговор на процедурата, подета през април от Европейски Съюз, която може да докара до прекратяване или понижаване на някои европейски средства за Унгария за интервала 2021-2021 година

Според Йозеф Петер Мартин, представител на организацията " Трансперънси интернешънъл " в Унгария човек може да се съмнява, че една институция може да бъде самостоятелна при сегашния режим, с цел да се бори с корупцията.

Будапеща би трябвало да получи от Европейски Съюз 5,8 милиарда евро средства за възобновяване на стопанската система от следствията от пандемията, само че унгарският проект за асимилиране на тези средства към момента не е утвърден от Брюксел поради проблеми с корупцията и опасения по отношение на правовата страна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР