Унгария обяви в четвъртък, че ще затвори лагерите в "транзитната

...
Унгария обяви в четвъртък, че ще затвори лагерите в "транзитната
Коментари Харесай

Унгария затваря лагерите за мигранти в транзитната зона

Унгария разгласи в четвъртък, че ще затвори лагерите в "транзитната зона ", където стотици търсещи леговище и мигранти са арестувани след решение на висшия съд на Европейски Съюз против задържането им.
"Транзитната зона беше решение, което отбрани границите на Унгария. Решението на Съда на Европейския съюз по това дело беше почтено за жалост ", сподели на конференция министърът на кабинета на премиера Гергели Гуляш.
"Тъй като Унгария е длъжна да се съобрази с присъдата, тя не може да направи нищо друго, с изключение на да отстрани директните зони ", добави той.
Той сподели, че 280 души ще бъдат отведени от лагерите в приемни центрове за търсещи леговище, само че не посочи какъв брой дълго ще останат там и какво ще се случи с тях.
"Заявления за леговище могат да се подават единствено до посолства отвън страната ", добави министърът.
Правозащитната организация, Унгарски Хелзинкски комитет (УХК), съобщи, че са преведени към 300 души.
"Страхотна вест: През нощта управляващите пуснаха всички - към 300 души, доста фамилии с дребни деца - нелегално арестувани в директните зони и ги трансферираха в открити или полуоткрити уреди! ", написаха от УХК в Twitter.
Комитетът съставлява ирански и афганистански фамилии, арестувани повече от година след отвод на молбите им за леговище по дело, заведено пред Съда на Европейската общественост в Люксембург.
Съдът на Европейски Съюз този месец постанови, че хората не могат да бъдат арестувани в лагерите, без делата им да бъдат прегледани самостоятелно и че те не могат да бъдат държани повече от четири седмици.
Решението е последният конфликт сред управляващите на Европейски Съюз и държавното управление на премиера Виктор Орбан, който подхваща твърди дейности във връзка с имиграцията.
Унгарските два лагера в "транзитна зона ", в които хората се държат в контейнери за транспорт зад ограда от бодлива тел по сръбската граница, бяха наказани от групите за права като безчовечен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР