Унгария не одобри отпускането на следващия транш от военната подкрепа

...
Унгария не одобри отпускането на следващия транш от военната подкрепа
Коментари Харесай

Унгария блокира 500 млн. евро от военната помощ на ЕС за Украйна

Унгария не утвърди отпущането на идващия транш от военната поддръжка за Украйна, която се дава по линията на Европейския механизъм за поддръжка на мир (ЕМПМ) на Европейски Съюз, оповестява " Ройтерс ".

" Унгария не е съгласна с обстоятелството, че Европейският съюз, наред с други съществуващи принадлежности, употребява ЕМПМ единствено за Украйна, защото това не разрешава да се насочат задоволително средства за поощряване на ползите на Европейски Съюз в други области ", се споделя в изказване на унгарското държавно управление.

От там показват, че средствата могат да бъдат употребявани и за други райони като Балканите или Северна Африка.

" За унгарското държавно управление е от решаващо значение тези въпроси да бъдат изяснени и по тази причина то не утвърди изплащането на идващия транш от Европейския механизъм за поддръжка на мира ", написа в известието.

Досега Европейски Съюз е дал общо към 3,6 милиарда евро военна поддръжка на Украйна по линия на ЕМПМ. Механизмът беше основан през 2021 година като извънбюджетен инструмент, ориентиран към повишение на способността на Европейски Съюз да предотвратява спорове, да построява мир и да укрепва интернационалната сигурност.

Чрез фонда Европейски Съюз до момента е подкрепяла както украинските въоръжени сили, по този начин и други страни, измежду които Босна и Херцеговина, Молдова, Груция, Йордания, Ливан и Мали.

Предвиденият транш, който Унгария блокира, е на стойност от 500 млн. евро и трябваше да бъде изплатен идващия понеделник (22 май).

Унгарската позиция по този въпрос не е особена изненада, защото, макар че страната е член на Европейски Съюз и НАТО, тя отхвърля да даде каквото и да е военно съоръжение на въвлечената във война нейна съседка Украйна. Будапеща е и един от най-явните критици на европейските наказания против Русия.

Междувременно държавното управление на страната е в спор с Брюксел по отношение на европейски средства. Блокът е спрял всевъзможни заплащания за Унгария по Плана за възобновяване на Европейски Съюз, до момента в който ръководещите не изпълнят обещаните от тях промени за самостоятелна правосъдна система и справяне с корупцията.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР